X

Czego szukasz?

Przepis
Przepisy Thermomix

Żurek (Thermomix)

Składniki

  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 20 g oleju
  • 700 g wody
  • 2 - 3 liście laurowe, suszone
  • 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g białej kiełbasy, surowej
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ½ łyżki chrzanu, tartego
  • 400 g zakwasu na żur
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej

Sposób przyrządzania

1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać boczek wędzony i olej, dusić 6 min/120°C /obr. 1

3. Dodaj wodę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.

4. Kiełbasę umieścić na dolnej części Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie kiełbasę przestudzić i pokroić w plastry, dodać do naczynia miksującego z ziemniakami. Gotować 10 min/100°C/obr. 1.

5. Dodać chrzan, zakwas i śmietanę. Gotować 7 min/100°C/obr. 1.

6. Podawaj z jakiem ugotowanym na twardo.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również