Przepis
Składniki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g oleju
- 700 g wody
- 2 - 3 liście laurowe, suszone
- 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g białej kiełbasy, surowej
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 ½ łyżki chrzanu, tartego
- 400 g zakwasu na żur
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać boczek wędzony i olej, dusić 6 min/120°C /obr. 1
3. Dodaj wodę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.
4. Kiełbasę umieścić na dolnej części Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie kiełbasę przestudzić i pokroić w plastry, dodać do naczynia miksującego z ziemniakami. Gotować 10 min/100°C/obr. 1.
5. Dodać chrzan, zakwas i śmietanę. Gotować 7 min/100°C/obr. 1.
6. Podawaj z jakiem ugotowanym na twardo.
Przepis idealny ja go przygotowuje na Perfect Mixie od Eldomu.
Pycha!!! Robię już 2 rok rzędu 🙂
Witam czy ten przepis mogę wykonać w termomix Tm 31
Tak, jak najbardziej możesz przygotować Żurek w Tm 31.
Pozdrawiam