X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Powidła z owoców ałyczy

Składniki

  • 1 kg owoców ałyczy (żółte, małe śliweczki rosnące na krzewach)
  • 40 dag cukru

Sposób przygotowania

Dojrzałe owoce przebrać odrzucając robaczywe, dokładnie wypłukać, przesypać do rondla i rozparować na małym ogniu. Przetrzeć przez nylonowe sito, pestki odrzucić. Miazgę podgrzewać przez kilkanaście minut po czym odstawić do następnego dnia. Tę czynność powtarzać przez 3-4 dni. W czasie zagęszczania zawartość często mieszać aby nie przywarła do dna. Cukier dodać w ostatniej fazie zagęszczania, kiedy powidła są już szkliste i spadają z łyżki płatami. Gorące powidła przełożyć do kamiennego garnczka i zapiec w piekarniku, aż utworzy się skorupka, po czym obwiązać pergaminem lub folią. Powidła z ałyczy mają kwaskowaty, orzeźwiający smak.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również