Przepis
Przetwory
Powidła z owoców ałyczy
Składniki
- 1 kg owoców ałyczy (żółte, małe śliweczki rosnące na krzewach)
- 40 dag cukru
Sposób przygotowania
Dojrzałe owoce przebrać odrzucając robaczywe, dokładnie wypłukać, przesypać do rondla i rozparować na małym ogniu. Przetrzeć przez nylonowe sito, pestki odrzucić. Miazgę podgrzewać przez kilkanaście minut po czym odstawić do następnego dnia. Tę czynność powtarzać przez 3-4 dni. W czasie zagęszczania zawartość często mieszać aby nie przywarła do dna. Cukier dodać w ostatniej fazie zagęszczania, kiedy powidła są już szkliste i spadają z łyżki płatami. Gorące powidła przełożyć do kamiennego garnczka i zapiec w piekarniku, aż utworzy się skorupka, po czym obwiązać pergaminem lub folią. Powidła z ałyczy mają kwaskowaty, orzeźwiający smak.