X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Staroangielskie pikle

Składniki

 

  • 2 kg warzyw (mini marchewki, małe ogóreczki. kilka różyczek kalafiora, kolbki mini kukurydzy, śliwki niezupełnie dojrzałe, młode, guziczkowe pieczarki,, małe szalotki, kawałek melona lub dyni, zielone nasiona nasturcji lub kapary, młode strączki groszku)

Zalewa

  •  2,5 l wody
  • 1 szklanka soli
  • szczypta saletry

Marynata

  • 2 l wody
  • 2 l octu 10%
  • kilka gałązek estragonu
  • pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, 1 łyżeczka cukru, pieprz turecki
  • 1 szklanka oliwy

Sposób przygotowania

Wodę zagotować, dodać szklankę soli i saletrę. Do ostudzonej solanki włożyć opłukane i pokrojone warzywa, postawić na ogniu i zagotować. Wylać na sito i odsączyć. Ułożyć w słojach w rozmaitym składzie i zalać przegotowanym octem z wodą (1 l octu, 1 l wody). Po 2 tygodniach ocet odlać. Przygotować nową zalewę z 1 l wody i 1 l octu, przegotowaną z estragonem i innymi wymienionymi przyprawami. Ostudzoną marynatą zalać jarzyny, na wierzch słoików wlać po kilka łyżek oliwy. Przechowywać w chłodnym miejscu. Podawać jako dodatek do mięs i ryb, salcesonów i gotowanego boczku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również