X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Chłodnik pomidorowy. Przepis krok po kroku

Na takie upały najlepsze są proste, niewymagające dużego nakładu pracy dania. Jednym z moich ulubionych antidotów na wysokie temperatury jest chłodnik pomidorowy. Lekki, orzeźwiający na bazie pysznego soku pomidorowego, pieczonej papryki i prażonych migdałów.

Chłodnik pomidorowy. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 1 l soku pomidorowego (ja użyłem tego z Manufaktury Wielkopolskiej)
  • 3 ogórki gruntowe lub np. 1 zielony
  • 1 mała cebula
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 3 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sok z ½ limonki
  • 1 awokado
  • sól
  • chili w proszku
  • do dekoracji np.: rzodkiewka 

Przygotowanie:

Krok 1:

Paprykę i czosnek w łupinach ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą, dopraw solą. Następnie piecz w 220°C z funkcją grilla przez 30-35 minut, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przełóż warzywa do szklanej miski, owiń folią spożywczą i odstaw na 20 minut aby się zaparzyły (skórka będzie łatwiej odchodzić od miąższu). Następnie obierz paprykę ze skórki.

Krok 2:

Migdały podpiecz na suchej patelni, aż zrobią się rumiane. Dzięki temu uzyskają intensywniejszy orzechowy aromat. Następnie odstaw je do przestudzenia. 

Krok 3:

Migdały zmiksuj do uzyskania konsystencji kaszy manny. Później wykorzystasz migdały do zagęszczenia chłodnika.

Krok 4:

Sok z pomidorów przelej do większego naczynia. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, cebulę, seler naciowy, pieczoną paprykę pozbawioną skóry, rozdrobnione migdały, następnie posiekaną bazylię i kolendrę. Podczas krojenia pozostaw sobie trochę ogórka selera naciowego oraz cebuli pokrojonych w drobną kostkę, posłużą one za dekorację.

Krok 5:

Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij miąższ. Zmiksuj z dodatkiem soku z limonki i soli. Całość zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym. Następnie dopraw sokiem z limonki, solą i ostrą papryką w proszku, ozdób kleksem musu z awokado.

Niepowtarzalny pomidorowy smak

Inspiracją dla tej zimnej zupy było oczywiście andaluzyjskie Gazpacho, niemniej jednak wprowadziłem drobne odstępstwa. W oryginalnej recepturze zupę zagęszcza się pieczywem, u mnie postawiłem na prażone migdały. Zamiast surowej papryki zastosowałem pieczoną, o głębszym smaku. Niekonwencjonalne jest także zastosowanie awokado i rzodkiewki do dekoracji. Natomiast niepowtarzalny intensywny pomidorowy smak zapewnia sok pomidorowy z Manufaktury Wielkopolskiej, który został stworzony z najlepszych polskich pomidorów, bez dodatku konserwantów i ulepszaczy. Skład jest banalnie prosty to pomidory i sól, nic więcej. Dzięki temu chłodnik jest słodki, lekko kwaskowy i orzeźwiający. 

Szukasz orzeźwiającej zupy na obiad??? Postaw na chłodnik pomidorowy z mojego przepisu, będziesz do niego wracać na 100%. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji. Jeśli jesteście jednak miłośnikami tradycyjnego chłodnika z botwiny TUTAJ macie link do przepisu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również