Różne przepisyZupy
Chłodnik pomidorowy. Przepis krok po kroku
Na takie upały najlepsze są proste, niewymagające dużego nakładu pracy dania. Jednym z moich ulubionych antidotów na wysokie temperatury jest chłodnik pomidorowy. Lekki, orzeźwiający na bazie pysznego soku pomidorowego, pieczonej papryki i prażonych migdałów.
Chłodnik pomidorowy. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g blanszowanych migdałów
- 1 l soku pomidorowego (ja użyłem tego z Manufaktury Wielkopolskiej)
- 3 ogórki gruntowe lub np. 1 zielony
- 1 mała cebula
- 2 kawałki selera naciowego
- 3 łyżki świeżej bazylii
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sok z ½ limonki
- 1 awokado
- sól
- chili w proszku
- do dekoracji np.: rzodkiewka
Przygotowanie:
Krok 1:
Paprykę i czosnek w łupinach ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą, dopraw solą. Następnie piecz w 220°C z funkcją grilla przez 30-35 minut, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przełóż warzywa do szklanej miski, owiń folią spożywczą i odstaw na 20 minut aby się zaparzyły (skórka będzie łatwiej odchodzić od miąższu). Następnie obierz paprykę ze skórki.
Krok 2:
Migdały podpiecz na suchej patelni, aż zrobią się rumiane. Dzięki temu uzyskają intensywniejszy orzechowy aromat. Następnie odstaw je do przestudzenia.
Krok 3:
Migdały zmiksuj do uzyskania konsystencji kaszy manny. Później wykorzystasz migdały do zagęszczenia chłodnika.
Krok 4:
Sok z pomidorów przelej do większego naczynia. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, cebulę, seler naciowy, pieczoną paprykę pozbawioną skóry, rozdrobnione migdały, następnie posiekaną bazylię i kolendrę. Podczas krojenia pozostaw sobie trochę ogórka selera naciowego oraz cebuli pokrojonych w drobną kostkę, posłużą one za dekorację.
Krok 5:
Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij miąższ. Zmiksuj z dodatkiem soku z limonki i soli. Całość zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym. Następnie dopraw sokiem z limonki, solą i ostrą papryką w proszku, ozdób kleksem musu z awokado.
Niepowtarzalny pomidorowy smak
Inspiracją dla tej zimnej zupy było oczywiście andaluzyjskie Gazpacho, niemniej jednak wprowadziłem drobne odstępstwa. W oryginalnej recepturze zupę zagęszcza się pieczywem, u mnie postawiłem na prażone migdały. Zamiast surowej papryki zastosowałem pieczoną, o głębszym smaku. Niekonwencjonalne jest także zastosowanie awokado i rzodkiewki do dekoracji. Natomiast niepowtarzalny intensywny pomidorowy smak zapewnia sok pomidorowy z Manufaktury Wielkopolskiej, który został stworzony z najlepszych polskich pomidorów, bez dodatku konserwantów i ulepszaczy. Skład jest banalnie prosty to pomidory i sól, nic więcej. Dzięki temu chłodnik jest słodki, lekko kwaskowy i orzeźwiający.
Szukasz orzeźwiającej zupy na obiad??? Postaw na chłodnik pomidorowy z mojego przepisu, będziesz do niego wracać na 100%. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji. Jeśli jesteście jednak miłośnikami tradycyjnego chłodnika z botwiny TUTAJ macie link do przepisu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!