X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Idealna zupa pomidorowa. Przepis krok po kroku.

Idealna zupa pomidorowa to taka, o której przepis pyta każdy kto kiedykolwiek jej spróbował. Tak właśnie jest z naszą pomidorówką, postanowiliśmy uchylić rąbka tajemnicy 😉 Wiadomo ważny jest wywar ale nie tylko, można powiedzieć, że kwestia smaku tkwi w szczegółach.

Królowa polskich zup

Pomidorowa to od lat liderka rankingu polskich zup. Na głowę bije inne „polewki”, nic dziwnego nie znam nikogo, kto wzgardził by miską tej aromatycznej zupy. Powód jest prosty… My Polacy uwielbiamy słodko-kwaśny smak pomidorów, niezależnie od wieku. Najlepszy przykład… co to za dziecięce menu, bez pomidorowej. Chociaż wiadomo, że ta zupa powstaje najczęściej z resztek rosołu, więc ciężko powiedzieć, która tak naprawdę powinna dzierżyć palmę pierwszeństwa.

Zapraszam do zapoznania się „przepisem krok po kroku”. Pamiętajcie o zostawieniu komentarza co sądzicie o tej zupie pod wpisem.

Składniki:

  • 2 l wywaru drobiowego lub np. warzywnego
  • 660 g przecieru pomidorowego
  • 70 ml śmietanki 18%
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • ew. cukier do smaku lub np. 1 ugotowana duża marchewka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przecedzony wywar podgrzej w garnku ale nie gotuj. Wlej przecier, najlepiej domowy lub np. sprawdzony kupny, na małym ogniu zagotuj.

Krok 2:

W miseczce wymieszaj śmietankę z żółtkiem, następnie dolej kilka łyżek gorącej zupy aby śmietanka się „zahartowała” i nie zważyła się po wlaniu do garnka.

Krok 3:

Następnie cały czas mieszając zupę ,wlej powoli mieszaninę śmietany z żółtkiem. Podgrzej do delikatnego mrugania, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Fajnym patentem jest dodanie jednej ugotowanej marchewki i zmiksowanie jej. Zupa będzie gęstsza i delikatnie słodsza.

Dwie wrogie frakcje

Miłośnicy tej zupy dzielą się oczywiście na dwie wrogie frakcje: makaroniarzy i ryżowców. Niewiele się o tym mówi ale wiele rodzin rozpadło się przez konflikt na tle dodatku do zupy pomidorowej 😉 Oczywiście żart, natomiast sam kiedyś byłem świadkiem kłótni na ten temat, mało nie doszło do rękoczynów. Każdy ma swoją opinię, jak powinna smakować idealna zupa pomidorowa i z jakim dodatkiem, powinna być podawana. Jeżeli masz wątpliwości, szukasz odpowiedzi zapoznaj się z tym przepisem, zostaniesz fanem domowego makaronu.

Matczyny patent

Muszę się przyznać, że jeżeli chodzi o gotowanie to wszystkich podstaw, nauczył mnie Ojciec. Jeżeli chodzi zupę pomidorową, to tej nauczyła mnie Mama. To właśnie matczyny patent sprawia, że jest to idealna zupa pomidorowa. A o co chodzi? A właśnie o dodatek śmietany z żółtkiem, który sprawia, że zupa jest delikatna i kremowa. Nauczyła mnie też miksować do pomidorowej ugotowane w wywarze warzywa, głównie marchewkę. Sprawia to, że zupa jest gęstsza, słodsza i zdrowsza. Jest to wspaniały patent na dzieci, które nie koniecznie lubią warzywa. Wiem doskonale, Mama przemycając miksowane warzywa do zupy oszukiwała mnie i moje rodzeństwo latami… prawdziwy koszmar 😉

Warto wypróbować nasz patent, zwłaszcza, że jest prosty i nie wymaga nie wiadomo jakich wysiłków. Z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczna, pyszna, zdrowa po prostu idealna pomidorowa.

Pomidorową podajemy z makaronem/ryżem, ewentualnie kleksem śmietany. Oto przepis na Domowy makaron nitki

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

A jeśli szukasz innych pysznych inspiracji na zupy znajdziesz je >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. na 4l wody ile przecieru? jak zrobiłem x2 do tego co jest w przepisie wyszło 7 małych słoiczków i wyszła za kwaśna 🙁 jak powiedziałam mamie że dałam 7 przecierów do zupy to sie popukała w głowe xd

  2. o boże jaka wyszła pyszna. to była moja trzecia zupa w życiu. mojej osobie partnerskiej oczy wyszły z orbit ze smaku

  3. Zupa pyszna ale czy parę listków laurowych i ziela angielskiego można dodać?

  4. Zupa pomidorowa jest w moim domu na pierwszym miejscu. Pogodzę jednak makaronowców z ryżowcami . Najlepsza pomidorowa – i mam na to wiele głosów…w domu było nas pięcioro a teraz są jeszcze nasze dzieci i wnuki – więc najlepsza pomidorowa jest z lanymi kluseczkami. Resztę robię tak samo jak Wy.

    • Czyli jednak kluchy górą;) Z rozrzewnieniem wspominam babciny rosół. Niedzielny – z domowym makaronem, poniedziałkowy – z „lanymi” właśnie. Ale… W poniedziałek zdarzała się pomidorówka z kluskami kładzionymi. Dla mnie top of the tops.

  5. Zupy nigdy nie były moja specjalnością zawsze brak było w nich „smaku” Robiłam już zupę ogórkową i teraz ta są pyszne i w reszcie jest to „coś” czyli smak pizzę też robiłam rewelacja nawet bez kamienia, którego jeszcze nie posiadam.
    Pozdrawiam

  6. Zupa z tego przepisu wyszła idealna. Jestem jedym wielkim beztalenciem kulinarnym a dziś po raz pierwszy córka powiedziała „pyszna ta zupa”
    Dziękuję za przepis.
    Czy taką zupę z żółtkiem i śmietaną a bez makaronu można zamrażać?

  7. Ja jutro bede robila z Twoim przepisem. Ale odejme smietane 🙂
    Jutro zdam relacje ! Pozdrawiam serdecznie:-)

  8. Jutro będę robiła. Kupiłam śmietankę 18% więc muszę kupić zwykła

  9. Witam czy przecież można zastąpić koncentratem? Jeżeli tak to jaka ilość

  10. zrobiłam i przed chwilą podałam … gdy usłyszałam „która babcia przywiozła” a potem „zostało jeszcze trochę?” prawie popłakałam się … nigdy nie umiałam dobrze gotować i teraz wiem, gdzie i u Kogo szukać pomocy … DZIĘKUJĘ ! 🙂

  11. przesmażam koncentrat, dodaję swój przecier, z samym przecierem jest za mało pomidorowa chyba że przecier jest trochę zagęszczony.Daję dużo przecieru jak mam mało zupy,robi się więcej.Anna

  12. a ja dodatkowo przesmażam przecier na maśle ,rozcieńczam zupą ,nie traci wtedy koloru,dodaję tez zmiksowane warzywa oprócz pora próbując .żeby nie wyszła marchewkowa i zawsze dodaję na czubek łyżeczki cukru zmienia smak, dodaję też małą szczyptę przyprawy „bazylia,czosnek,pomidor'”no i śmietanę .pozdrawiam Anna

  13. Super przepis, ciekawy patent z marchewką i żółtkiem. Ja zawsze mam problem z balansem słodko/kwaśnym, głównie zależy to od pomidorów. Ratuję się wtedy odrobiną octu balsamicznego, kilkoma kroplami soku z cytryny, czasem odrobiną miodu. Na koniec ścieram do zupy trochę parmezanu.

  14. Super, dziękuję za przepis w mojej zawsze mi czegoś brakowało. Pozdrawiam i proszę o więcej patentów

  15. Moja ulubiona zupka! Spróbuj jeszcze zrobić na koncentracie czarnomorskim Tomaty jak jesteś z Krakowa, ale z tego co wiem to puszczają też przez internet. Od jakiegoś czasu tylko z ich produktów korzystam.

  16. A ja robię pomdorową z pomidorów w puszce,passaty pomidorowej i słoiczka przecieru. Zawsze blenduję pomidorową z ugotowanymi w wywarze warzywami (poza porem) tj.marchewka,pietruszka,seler w odpowiednich proporcjach by zupa jednak pozostała pomidorowa ale była trochę zagęszczona (nie krem) Dzieci jedzą ze smakiem nie znając zawartości Dzis dodałam 3 żółtka i pomidorówka jest wspaniała Zawsze gotuję 8-10 litrów zupy i pasteryzuję w słoikach na czarną godzinę lub lenia Jednak w słoikach zamykam samą zupę bez ryżu ani makaronu by nie pęczniał.

  17. Panie Jakubie
    Proszę o podpowiedż , czy przecier pomidorowy i koncentrat to to samo. Rozchodzi się o ilość potrzebną do zupy z przepisu .

  18. Pomidorówka wyszła fenomenalna, rodzinka zachwycona. Zyskała nawet uznanie największego krytyka, czyli Babci 🙂

  19. Dzisiaj zrobię, na pewno będzie pyszna. Jeśli chodzi o podziały makaronowo/ryzowe to niestety ja przegrywam w mojej rodzinie, ja lubię z makaronem a synowie z mezem z ryzem-1:4.pozdrawiam

  20. Robię identycznie tylko zamiast przecieru dodaję pomidory z puszki z ziołami i cebulką z czosnkiem zblendowane. Zupa jest pyszna i gęsta. Muszę spróbować z żółtkiem ciekawy dodatek:) Pozdrawiam

  21. Wyszla mi troche kwasna pomimo dodatku marchewki. Moze pol lyzeczki cukru ja uratuje?

  22. Witam powstał spór w rodzinie,czy do pomidorówki można dodać majeranek?,a żółtko i miksowane warzywa to mistrzostwo świata,wystarczy tak niewiele aby zadowolić wielu.Dziękuję.

  23. Właśnie zrobiłam swoją pierwszą pomidorowke z twojego przepisu i jest świetna!! 🙂

  24. a mnie wzieło dziś w 2 dzien swiat ugtowalem swoja nie z przepisu ale przepis ciekawy zóltko hmmm pewno wypróbuje, ja mieszam przecier dobrej jakosci ze smietana i wtryniam do letniego roslku bezpiecznie:) natomiast z blendowana marchewka fajna sprawa umnie jeszcze szuszone przyprawy ale najlepiej wlasne tak bazylia i pietruszka natka a dziś dodalem kupnego lubczyka pewnej znanej firmy ktorego juz chyba nie kupie w garku zatrzesczalo czego nie lubie tak to jest z gotowcami czyli piach a tak teraz pomyslalem ze wersja z makaronem to na bank bazylia:)

  25. Od momentu odkrycia Pana patentów:) na Instagramie, nie robię pomidorowej inaczej! Pycha! Genialna sprawa z żółtkiem:)))) pozdrawiam

  26. Bardzo dziękuję za tę podpowiedź z żółtkiem dodanym do śmietany.Sprawdziło się znakomicie.Serdecznie pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe propozycje kulinarne.

  27. Z zawodu jestem o kierunku samochodziarskim. Nic więc dziwnego,iż na gotowaniu nie znam się zupelnie. ” Dwie lewe rece”… Ugotowałem. Aby wszystko udało się ,byłem cały oblany potem. WSPANIAŁA ZUPA ! Polecam. Zajadam . Tym bardziej ,ze w okresie mojej edukacji ,uciekałem ze studenckiej stolowki,gdy poczułem zapach zupy pomidorowjej. PS. Szkoda tylko,że nie dopisales co zrobić z dodawaną ” padliną”i innym „zielskiem” do przyrządzane wywaru do zupy. Pozdrawiam.

  28. Pomysł połączenia żółtka ze śmietaną rzeczywiście ciekawy, spróbuję wykorzystać do mojej pomidorowej, a robię ją tak: najpierw kroję w grubą kostkę cebulę którą podsmażam na oliwie. Do tego dodaję przetarte ręcznie na tarce pomidory (aby pozbyć się skóry – gotuję dla dziecka) i tak gotuję na małym ogniu tą pulpę 1-2 kg pomidorów w celu ich zredukowania. Następnie dolewam Ok 1 litr rosołu i dodaję warzywa z rosołu (marchewka i pietruszka). Całość doprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i słodką papryką w proszku. Miksuję blenderem i po chwili zupa gotowa. Jest gęsta i z prawdziwych pomidorów. Czasem dodawałem gęstej śmietany już na talerzu. Chętnie wykorzystam pomysł z żółtkiem . Taka zupa może smakowac bez ryżu i/lub makaronu I co Wy na to ? Przyznam się że bardziej lubię gotować niż potrafię, wiec będę wdzięczny za wszelkie sugestie udoskonalenia mojej pomidorowej

  29. Naprawde jest swietna mąż zachwycony, a on nie lubi pomidorówki! Dziekuje za podzielenie sie tym sposobem !❤ Idealny przepis!

  30. Wspaniala.Moja najlepsza zupa.Juz na gazie..Czekam na przepis np na pstrąga lososiowego.

Sprawdź również