Różne przepisy
Inspiracje wigilijne
Tradycyjna Wigilia to dla was za mało? Planujecie zaprosić wyjątkowych albo bardzo wybrednych gości? A może po prostu jeszcze nie wybraliście menu lub chcecie spróbować w tym roku czegoś innego, na przykład dań z różnych regionów Polski. Jeśli tak, to moje inspiracje wigilijne są właśnie dla was.
12 potraw nieco inaczej
Choć z roku na rok na moim wigilijnym stole pojawiają się trochę nowości, to nie wyobrażam sobie, żeby ta szczególna kolacja mogła być złożona z pizzy, frytek i coli, ale czasem warto tchnąć nieco nowości w dobrze znane, tradycyjne schematy. W tym roku karpiowi i moczce na moim stole towarzystwa dotrzyma na przykład łosoś zapiekany z pastą z fistaszków i sushi. Za każdym razem muszę jednak brać pod uwagę gusta moich współbiesiadników.
Wigilijne menu musi uwzględniać preferencje naszych gości i rodziny. Tak naprawdę, ponad połowa sukcesu to wspólne ustalenie takiej listy potraw, która nie skłóci między sobą domowników, nie sprawi, że dawno niewidziany wujek z Ameryki odmówi przyjazdu i nie doprowadzi do niestrawności babci, która nie wyobraża sobie Wigilii innej niż tradycyjna. Czasem, po prostu przyjazd nadzwyczajnych gości wymaga nadzwyczajnych przygotowań.
Wojna na łyżki i widelce
Każdy choć raz przeżył w życiu przynajmniej jedną kłótnię o to, co powinno znaleźć się w wigilijnym menu – syn walczy o karpia, córka o pierogi, ciotka o barszcz z uszkami, wuj o śledzia, ojciec o święty spokój. Taka Wigilia w najlepszym razie może zakończyć się niestrawnością. Oczywiście, pogodzenie wszystkich rzadko jest możliwe, ale zanim przystąpimy do tłuczenia talerzy w imię naszych kulinarnych upodobań warto zerknąć na poniższe zestawienie.
Dla babci, dziadka i wujka Franka
Proponowane zestawy to, oczywiście jedynie propozycja potraw, które może bez przeszkód mieszać ze sobą, wybierać z każdego kompletu dań te, które najchętniej zobaczylibyśmy na naszym talerzu. Są tu zarówno tradycyjne i znane dania (karp, kulebiak) dla zatwardziałych tradycjonalistów, jak i coś dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty i rewolucje (koktajl z szyjek rakowych, tatar z łososia). Lista ta ma także stanowić inspiracje dla wszystkich niezdecydowanych, którzy mają problem ze skompletowaniem wymarzonego menu.
Zestaw regionalny
Większość z nas na Wigilię przygotowuje potrawy związane z tradycją kulinarną regionu, z którego się wywodzi. Ja miałem szczęście dorastać w domu, gdzie smaki z różnych stron polski mieszały się ze sobą, tworząc nie rzadko bardzo ciekawe kompozycje. Ten zestaw to zachęta do tego, by spróbować smaków Śląska (zupa grzybowa z gałuszkami), Kujaw (kluski z makiem) czy Podhala (moskole) i poeksperymentować trochę, sprawdzając tym samym co króluje na świątecznym stole Kaszubów, Górali, Ślązaków.
Zupa grzybowa – grzybula z gałuszkami (Śląsk) >>>
Pstrąg w gotowanych warzywach (Dolnośląskie) >>>
Sałatka śledziowa z borówką (Kociewie) >>>
Kompot z suszu (ogólnopolski) >>>
Zestaw wegetariański
Choć Wigilia ma charakter postny, a niewiele potraw zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego, to osobiście ciężko wyobrazić mi sobie wieczerzę bez karpia czy śledzi. Nie znaczy to, że taka kolacja nie może być smaczna, co więcej sądzę, że wiele osób z przyjemnością sięgnie po potrawy z tego zastawu, choćby z uwagi na ich zdrowy charakter, choć wegetariańskie menu przygotowałem przede wszystkim z myślą o osobach, które na co dzień nie jedzą mięsa pod żadną postacią.
Krem marchewkowy z grzankami >>>
Kompot z suszu (ogólnopolski) >>>
Drożdżowe pierogi z soczewicą >>>
Serniczki z dyni z nerkowcami >>>
Zestaw „na bogato”
Czasem na Wigilii pojawić się mogą wymagający goście – dalecy krewni, przyjaciele, którzy sądzą, że lepiej od nas gotują, wiecznie niezadowoleni teściowie, narzeczona lub narzeczony, których serce pragniemy podbić – każdy z nas był choć raz w podobnej sytuacji. W takich przypadkach zwykła Wigilia to za mało. To najbardziej wystawny, ale też najbardziej ryzykowny zestaw wśród moich propozycji. Zapewne nie zadowoli on tradycjonalistów, ale zrobi duże wrażenie na wybrednych współbiesiadnikach.
Sandacz w galarecie z szyjkami rakowymi >>>
Zestawy tradycyjne
Przeważająca większość z nas usiądzie do wigilijnego stołu, na którym królować będą tradycyjne potrawy. Z myślą o tych, którzy boją się eksperymentów przygotowałem trzy bardzo typowe kompozycje. Potrawy z każdego z zestawów możemy oczywiście dowolnie ze sobą łączyć, tak by zadowolić nawet najbardziej wybredną ciocię, siostrzeńca niejadka, czy zbłąkanego, niespodziewanego wędrowca o wysublimowanym podniebieniu.
Piernik świąteczny – przekładany >>>
Uszka z grzybami do barszczu >>>
Pierogi z kapustą i grzybami >>>
Kiedy ja to wszystko przygotuję?!
Jeżeli wybraliście już swój zestaw świąteczny, to mam dla was dobrą wiadomość – połowa pracy za wami. Teraz pozostaje jeszcze sensownie rozplanować zakupy, siły na przygotowanie i czas, który spędzimy w kuchni. Ja przygotowania rozpoczynam od zrobienia sobie szczegółowej listy potraw i zakup. Pomaga mi w tym specjalny kalendarz, w którym z odpowiednim, czasem kilku tygodniowym wyprzedzeniem planuję poszczególne, niewielkie czynności w kuchni – nastawienie zakwasu na barszcz czy piernik, przygotowanie suszu na kompot itp. Oczywiście, można zacząć gotowanie w dniu Wigilii, ale jeśli nie jesteście samobójcami gorąco polecam skorzystanie z mojego kalendarza przygotowań świątecznych.