Śniadanie z resztek znalezionych w lodówce po całym tygodniu lubię najbardziej. W prawie każdą sobotę taki posiłek można spotkać na moim stole. Kojarzy mi się to z rodzinnym domem i czasem kiedy byłem jeszcze mały.
Mój Tata zawsze w sobotę oczyszczał lodówkę ze wszystkich produktów które kończyły swoją żywotność i wtedy na stole często pojawiała się sałatka „śmietnik” tak ją z rodzeństwem żartobliwie nazywaliśmy. W takich sałatkach pojawiały się różne warzywa, sery, kawałki pieczonych mięs które zostały z obiadu, szynka której zbliża się data przydatności do spożycia ale i często jakieś owoce których nie zdążyliśmy lub nie daliśmy rady zjeść. Każda z tych sałatek smakowała inaczej, ale zawsze były idealne. Przydotowałem dla Was propozycja na trzy sałatki właśnie w takim śmietnikowym klimacie.
Pierwsza to Sałatka z bekonem i brzoskwinią
Składniki:
- 200 g liści świeżego szpinaku
- 100 g rukoli
- 100 g boczku w plastrach
- 100 g sera camembert
- 1/2 brzoskwini Saturn
- 50 g oliwek zielonych
- 50 g pomidorków koktajlowych
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Plastry boczku przekrój na pół i przesmaż na patelni, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Szpinak i rukolę przepłucz i osusz. Włoż do salaterki. Na wierzchu ułóż pokrojony w niewielkie kawałki cer camembert, całe pomidorki koktailowe, oliwki i pokrojoną brzoskwinie. Przygotowuj sos do sałatki z oliwy z oliwek, octu, miodu i przypraw. Całość dokładnie wymieszaj. Polej sosem sałatkę.
Kolejna sałatka jest również z boczkiem, ale dodałem do niej maliny
Składniki:
- 300 g miksu sałat
- 100 g boczku pokrojonego w słupki
- 100 g świeżych malin
- 50 g zielonych oliwek z migdałami
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 50 g ogórka
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek przesmaż na patelni, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Sałatę do salaterki. Na wierzchu dowolnie ułóż przesmażony boczek, pokrojonego ogórka i resztę składników. Przygotowuj sos. Wszystkie składniki umieść w słoiku min 200 ml objętości, zakręć szczelnie i bardzo energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Gotowym sosem polej sałatkę.
Do ostatniej sałatki potrzebujemy więcej składników, ale za to idealnie się sprawdza łosoś z piątkowego obiadu.
Sałatka z pieczonym łososiem i jajkiem na miękko
Składniki:
- 250 g mieszanki różnych sałat lub sałaty lodowej
- 200 g pieczonego łososia
- 2 jajka
- 4-5 rzodkiewek
- pół zielonego ogórka
- 1 duży pomidor
- kilka listów natki pietruszki
- 1 młoda cebula dymka
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Jajka ugotuj na miękko. Do gotującej się wody łyżką stołową włóż jajka i gotuj 4 minuty. Pamiętaj że jajko przed włożeniem do wrzątku powinno mieć temperaturę pokojową. Po ugotowaniu jajko przepłucz zimną wodą i obierz. Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry, ogórka w półplastry a dymkę w piórka. Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka i jajko. Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Przygotowuj sos. Posiekany drobno czosnek i inne składniki umieść w słoiku min 200 ml objętości, zakręć szczelnie i bardzo energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj natką pietruszki.
O tym jakie pyszne zupy kremy można zrobić z resztek napisze w jednym z kolejnych moich artykułów.