X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisySałatkiSurówki

Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku.

Jeżeli mam wskazać mój ulubiony sezonowy dodatek do grillowanych dań (link) to bez żadnego wahania powiem surówka z młodej kapusty. Jest to przy okazji pierwsza surówka jaką nauczyłem robić się w domu, a miałem może wtedy z 7 lat.

 

Gdy zaczyna robić się ciepło i słońce coraz mocniej dogrzewa, zaczyna za mną chodzić zapach grillowanego mięsa, aromat węgla drzewnego, smak kruchych grillowanych warzyw, kremowa konsystencja tzatzików mojej mamy. A idealnym dodatkiem do tych dań jest surówka z młodej kapusty. Wiem nie jest to może najbardziej skomplikowany przepis w mojej kolekcji, ale postanowiłem podzielić się z Wami tą recepturą, bo jest w stu procentach wypróbowana i po prostu powala na kolana.

 

 Już nigdy nie będziecie mieli problemu z przygotowaniem perfekcyjnego „zielonego „ dodatku do grilla. Co najważniejsze surówka ta pasuje zarówno do karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować np. z dodatku pieczywa.

 

Warto czasami zrezygnować z surówek z sosem na bazie majonezu, które do grillowanych dań, powiedzmy uczciwie aż za bardzo obciążają nasz układ trawienny.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” i do pozostawienia komentarza pod postem.

 

Surówka z młodej kapusty. Składniki: 

 

  • ½ główki młodej kapusty (600 g)
  • ½ pęczka koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka cukru

 

Kapustę cienko poszatkuj, przełóż do miski.

 

Dodaj posiekany koperek, utarty czosnek, oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy.

 

Całość delikatnie wymieszaj rękoma.

 

 

Jako urozmaicenie można dodać pomidory lub ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.

 

Smacznego! 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. ja robie bez czosnku bo nie przepadam za to duzo cebulki i zielonej pietruszki..mniam

  2. Zawsze ścierałam do surówki jedną marchew, ale nie dodawałam cukru. Wypróbuję Twój przepis, myślę ,że smaczny, bo wszystkie przepisy , które wykorzystuję z Twojej kuchni Jakubie są bardzo dobre. Rodzince mojej smakują, i dopytują , co nowego będzie od Jakuba. Pozdrawiam i dziękuję.

  3. Kapustę młodą w każdej postaci uwielbiam. A surówka, to nie tylko smaczny dodatek, ale też prostota wykonania.

  4. Rzeczywiście jest prosta i brzmi obiecujaco Napewno zagości u mnie na stole

Sprawdź również