Nasi sąsiedzi przywieźli nam ogromną siatkę czereśni. Bardzo się ucieszyliśmy ale co zrobić z 4 kilogramami, tych skądinąd pysznych owoców? Wiadomo można zrobić np. przetwory, dżemy, konfitury. Niestety na to potrzeba czasu a u nas termin goni termin. No początek poszła ekspresowa tarta z czereśniami. Uffff jeszcze tylko 3,5 kg do przerobienia 😉
Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku
Ciasto (spód tarty):
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Krem:
- 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
Polewa
- 450 g czereśni lub np. wiśni bez pestek
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 140 ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj przesianą mąkę, kakao, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Mi ciasto wymieszał sześcioletni robot kuchenny model Zosia. Na koniec zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2:
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnie widelcem. Następnie piecz 15 minut w 180 °C.
Krok 3:
Krem:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj mascarpone do ubijającej się śmietany. Na koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę. Krem ułóż na ostudzonym spodzie tarty.
Krok 4:
Polewa:
Czereśnie wsyp do rondelka. Zalej połową wody (70 ml). Gotuj na małym ogniu 5 minut z dodatkiem cukru, następnie dodaj resztę zimnej wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wszystko gotuj do momentu zgęstnienia. Na koniec tak przygotowaną polewę przełóż na tartę.
Dobry rok
Z pewnością mamy dobry rok na czereśnie. Trudno się nie zgodzić patrząc na ceny, oraz bazarki obsypane pięknymi dorodnymi owocami. Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych owoców. Latem przede wszystkim cudownie orzeźwia, dostarcza cukru, całkiem dobrze znosi próbę czasu i temperatury. Uwielbiamy zabrać całą miskę umytych czereśni i chrupać w słońcu lub np. nad wodą.
Szybka akcja
Tarta z czereśniami to z pewnością taka klasyczna szybka akcja. Chcieliśmy zrobić coś słodkiego i na szybko (jak każdy 😉 Wybór padł na tarte, tą pozycję mamy opracowaną do perfekcji. Głównie dzięki kruchemu ciastu, które zawsze się udaje. Krem mascarpone też nie jest bez znaczenia. Dla odmiany, aby nie popaść w rutynę do spodu dodaliśmy kakao. Okej, dzieci nas do tego zmusiły. Nieskromnie przyznamy, że kruchy kakaowy spód, kremowy wypełnienie i soczyste czereśnie dają radę. Tarta z czereśniami to bez wątpienia prawdziwa słodka rewelacja.
Korzystajcie z sezonu
To co moi drodzy, korzystajcie z sezonu i ruszajcie do boju. Tarta z czereśniami sama się nie zrobi, w razie kłopotów piszcie pytania w komentarzu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Jaki wymiar naczynia?
Średnica 28 cm
Zrobiłam dziś tartę z czereśniami, bo wygląd tarty Bogusi robi wrażenie. Wszystko przebiegało ok, do chwili, kiedy wlałam żelatynę do bitej śmietany. Zrobił mi się ser ….ale szybko napisałam do Jakuba i odpowiedział mi dlaczego tak się stało. Zrobiłam drugi raz krem i już wszystko wyszło dobrze.Tarta wygląda super. Dziękuję bardzo , kolejny raz nie zostawiliście mnie bez odpowiedzi. Korzystanie z waszych przepisów to wielka przyjemność.
Hej,
Fajnie, że wszystko się udało. Zawsze pozostajemy do dyspozycji i spieszymy z pomocą.
Dziękujemy za zaufanie i pozdrawiamy 🙂
Czy tartę pieczemy z jakimś obciążeniem na górze?
180stopni z termoobiegiem?
Po rozwianiu wątpliwości zaraz się zabieram za jej wykonanie 🙂
Hej,
Bez obciążenia, bez termoobiegu. Przepis sprawdzony po 1000 kroć 🙂
witam,
mam bardzo dużo czereśni (czym można złamać ich smak-dżem jest taki mdły). A do tego ciasta gotujemy czereśnie z pestkami?
Cześć,
Jasne, że można dodać dżem, żeby przełamać smak czereśni. Do tarty gotujemy drylowane czereśnie bez pestek. Tylko do dekoracji użyłem takich całych z ogonkami.
Pozdrawiam
Można dodać do gotujących się czereśni trochę soku z cytryny, wtedy smak jest wyrazisty.
Tak, oczywiście.
Czy polewę trzeba ostudzić przed polaniem?
Tak trochę trzeba ochłodzić, ale nie powinna być całkiem zimna.
Czy można inne owoce np truskawki?
Jak najbardziej, truskawki też pasują.
Czy wiśnie mogą być mrożone ?
Tam można użyć mrożonych wiśni.
To Cudo nie tarta
Bardzo nam miło!