X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Domowe burgery z karpiem

Chociaż wydaje się, że temat karpia i przepisów z nim związanych został w święta wyczerpany to zapewniam, że pozostało jeszcze „kilka” ciekawych pomysłów na zastosowanie tej arcysmacznej ryby. Dzisiaj chciałbym podzielić się przepisem na domowe burgery z karpiem. „Karpikburger”, bo tak go w domu nazywają dziewczyny to jedno z tych dań, które przekonało nasze dzieciaki, że potrawy z rybą mogą być smaczne. Na dowód tych słów poniżej znajdziecie filmik nagrany dla marki „Nasi Rybacy”, w którym razem z dzieciakami przygotowujemy to pyszne danie. Chociaż na początku młodzież była sceptycznie nastawiona to koniec końców, wszyscy byli zachwyceni i po burgerach nie został nawet okruszek 🙂

Domowe burgery z karpiem

Składniki:

Burgery:

  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa z karpia
  • 1 jajko „M”
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Dodatki:

  • 4 bułki hamburgerowe
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 8 liści sałaty masłowej
  • majonez
  • ketchup

Przygotowanie:

Krok 1:

Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na 2 łyżkach oleju, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Odstaw do przestygnięcia. Do mięsa z karpia dodaj podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Dopraw solą i pieprzem. Całość wyrób do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2:

Dłońmi skropionymi olejem roślinnym uformuj cztery zgrabne kotlety. Obtocz je w mące kukurydzianej, smaż na rozgrzanym oleju, po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone kotlety, przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 3:

Bułki opiecz na rozgrzanej patelni grillowej. Jedną stronę bułki posmaruj majonezem drugą ketchupem. Układaj ulubione dodatki. W moim przypadku po kolei: sałata, kotlet, plastry pomidora i ogórka kiszonego.

Ogromna przyjemność gotowania

Muszę powiedzieć, że gotowanie w takich pięknych warunkach przyrody z taki asystentami sprawiło mi ogromną wręcz przyjemność. Co ciekawe najbardziej zaskoczeni faktem, że dzieciaki spałaszowały po całym burgerze z karpiem, byli sami rodzice moich kuchennych asystentów. Moim zdaniem do tego faktu przyczyniły się dwie rzeczy. Po pierwsze sami przygotowali swoje potrawy, po drugie to smak idealnie soczystego i świeżego mięsa z karpia.

Tradycyjny charakter hodowli karpia

Na czym polega zatem tajemnica doskonałego smaku karpia??? Już spieszę z odpowiedzią 😉

Do dzisiaj udało się zachować tradycyjny charakter hodowli karpia, który wyróżnia się kilkuletnim cyklem hodowlanym opartym na naturalnych metodach, uzależnionym ściśle od naturalnych warunków klimatycznych, dużym udziałem w diecie karpia pokarmu naturalnego znajdującego się w stawie oraz dokarmianiem ryb w głównej mierze (nieprzetworzonym) zbożem. Wiele ryb i produktów rybołówstwa zostało docenionych znajdując się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi a wśród nich m.in. najbardziej rozpoznawalny Karp Milicki czy też Karp Zatorski. Na liście znajdują się również ryby z  Rudy Różanieckiej czy Starzawy.

Artykuł Sfinansowany z Funduszu Promocji Ryb

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również