Przepis
Ryby
Dorada … czyli mahi mahi
Składniki
- 1 kg filetów z dorady
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka drobno startej suszonej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki suchej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek oliwy
- 1 cytryna
- 1 limonka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Z połowy cytryny i limonki wyciskamy sok. Filety delikatnie nacieramy solą, pieprzem, suszoną skórką cytryny i natką pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny i limonki, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny, (rybę należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy filety po dwie minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy plasterkami cytryny i limonki. Smacznego