Przepis
Ryby
Kotlety jarskie
Składniki
- 1 średniej wielkości filet z pangi ( lub innej białej ryby )
- 15 dag surowego boczku
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- bułka tarta
- sól
- pieprz mielony
- 1 jajko
- olej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Zmiksować boczek i filety w malakserze robota kuchennego ( lub zmielić maszynką do mięsa – ryba musi być po rozmrożeniu odciśnięta z wody ). Cebulę i pieczarki drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na rumiano. Przestudzone dodać do masy rybnej. Wymieszać masę z ryby i boczku, jajko, pieczarki. Dosypać trochę bułki tartej ( ok. 4 łyżek ) tak by dało się formować kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej – lekko spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na gorącym kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotlety. W ostatnim momencie smażenia dodać masło.