X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Pieczona sola z sosem koperkowym na białym winie

Składniki

  • 4 filety z soli
  • przyprawa do ryb knorra
  • tłuszcz do smażenia najlepiej masełko w płynie lub
  • oliwa z oliwek
  • 1 cytryna

Sos:

  • 100 ml białego wina
  • 150 ml śmietany kremówki
  • kostka bulionu rybnego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Sposób przygotowania

Filety doprawić i skropić sokiem z cytryny. Blaszkę wysmarować masełkiem i ułożyć doprawione filety. Piec w temp. ok 180 stopni przez 20 minut. Białe wino chwilkę odparować a następnie dodać kostkę. Poczekać aż się rozpuści i dodać śmietanę i koperek. Jeśli sos nie będzie gęsty można zagęścić skrobią ziemniaczaną lub zasmażką knorra. Następnie polewamy sosem naszą upieczoną rybkę i możemy zajadać. Pieczone ziemniaczki i warzywa świetnie pasują do tego zestawu jak i lampka wina.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również