Przepis
Ryby
Pieczona sola z sosem koperkowym na białym winie
Składniki
- 4 filety z soli
- przyprawa do ryb knorra
- tłuszcz do smażenia najlepiej masełko w płynie lub
- oliwa z oliwek
- 1 cytryna
Sos:
- 100 ml białego wina
- 150 ml śmietany kremówki
- kostka bulionu rybnego
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Sposób przygotowania
Filety doprawić i skropić sokiem z cytryny. Blaszkę wysmarować masełkiem i ułożyć doprawione filety. Piec w temp. ok 180 stopni przez 20 minut. Białe wino chwilkę odparować a następnie dodać kostkę. Poczekać aż się rozpuści i dodać śmietanę i koperek. Jeśli sos nie będzie gęsty można zagęścić skrobią ziemniaczaną lub zasmażką knorra. Następnie polewamy sosem naszą upieczoną rybkę i możemy zajadać. Pieczone ziemniaczki i warzywa świetnie pasują do tego zestawu jak i lampka wina.