Przepis
Ryby
Pstrąg pieczony ze szpinakiem z fetą
Składniki
- 4 wypatroszone pstrągi
- 700 g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 3 łyżki oliwy
- sok z 2 cytryn
- gałką muszkatołową
- sól, piepr
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pstrągi dopraw: 1 łyżką oliwy, sokiem z 1,5 cytryny (resztę zostaw do szpinaku) oraz solą i pieprzem. Włóż pstrąga na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 25 minut do piekarnika. Od szpinaku oddziel ogonki i dobrze go wypłucz w zimnej wodzie. Szpinak osącz dokładnie na sitku. Na głębokiej patelni rozgrzej lekko oliwę i dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj wyciśnięty lub posiekany czosnek i po chwili szpinak. Gdy szpinak puści wodę i zmięknie dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli. Wszystko wymieszaj i na koniec dodaj fetę. Szpinak jest gotowy kiedy feta się rozpuści. Jako dodatek podałem w tym przypadku młode ziemniaki w mundurkach z koperkiem.