X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Pstrąg pieczony ze szpinakiem z fetą

Składniki

  • 4 wypatroszone pstrągi
  • 700 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 2 cytryn
  • gałką muszkatołową
  • sól, piepr

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pstrągi dopraw: 1 łyżką oliwy, sokiem z 1,5 cytryny (resztę zostaw do szpinaku) oraz solą i pieprzem. Włóż pstrąga na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 25 minut do piekarnika. Od szpinaku oddziel ogonki i dobrze go wypłucz w zimnej wodzie. Szpinak osącz dokładnie na sitku. Na głębokiej patelni rozgrzej lekko oliwę i dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj wyciśnięty lub posiekany czosnek i po chwili szpinak. Gdy szpinak puści wodę i zmięknie dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli. Wszystko wymieszaj i na koniec dodaj fetę. Szpinak jest gotowy kiedy feta się rozpuści. Jako dodatek podałem w tym przypadku młode ziemniaki w mundurkach z koperkiem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również