Przepis
Ryby
Pstrąg w winie
Składniki
- 4 pstrągi
- natka pietruszki
- 1 posiekana cebula
- posiekany szczypiorek
- 150 - 200 ml wytrawnego białego wina
- 80 ml śmietany 18%
- odrobina mąki
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.Na dno kładziemy posiekaną cebulę.Układamy pstrągi,zalewamy białym wytrawnym winem,solimy,pieprzymy,posypujemy posiekanymi szczypiorkiem i natką pietruszki.Wstawiamy na kilka minut do gorącego piekarnika.Skrapiamy sokiem z cytryny pod koniec pieczenia.Wyjmujemy pstrągi i trzymamy w cieple.Sos z pieczenia zlewamy,zaprawiamy śmietaną z odrobiną mąki.Polewamy pstrągi sosem. Podajemy z białym pieczywem.