Składniki
- 4 filety ryby morskiej (morszczuk, mintaj, panga itp.)
- 50 ml oleju lub oliwy
- pieprz cytrynowy, lub sól i pieprz biały (w takim przypadku sok z cytryny)
- kminek
- 30 g masła
- drobno stary ser żółty, najlepiej typu oscypek lub parmezan
- świeże zioła: tymianek, mięta pieprzowa, pietruszka lub koperek
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Początek wakacji!!! Świadectwa z paskiem rozdane, karty urlopowe wypełnione, bilety PKP zakupione, plecaki spakowane, wędki i kociołki przytroczone do plecaków, nic tylko jechać nad najbliższą albo jak to woli nad najdalszą wodę. Można nad nią złowić rybkę w najbliższym jeziorze, uwędzić ją w naprędce skleconej wędzarce albo upiec nad ogniskiem, nawet na gorących kamieniach. Są jednak tacy, którym pozostają zakupy w najbliższym Leclercu, czy osiedlowym sklepiku. Tym spragnionym wakacji, drepczącym codziennie po rozgrzanym asfalcie do pracy nieszczęśnikom dedykujemy nasz przepis na rybę w sosie cytrynowym.
Filety (rozmrożone, osączone i osuszone ręcznikiem papierowym) nacieramy drobno posiekanym czosnkiem (1 ząbek), mielonym kminkiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie nacieramy brytfankę drugim ząbkiem czosnku (szczególnie teraz wczesnym latem jest znakomity, bardzo soczysty) oraz olejem. Układamy na dnie filety, posypujemy je posiekanymi świeżymi ziołami i zapiekamy je przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy półmisek, posypujemy rybę startym żółtym serem i układamy na każdym kawałku wiórki masła. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5-7 minut