Przepis
Ryby
Śledzie z czosnkiem jałowcem i majerankiem
Składniki
- 1/2 kg śledzi wymoczonych(nie za bardzo)
- 2-3 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- majeranek
- jałowiec
- olej słonecznikowy
Sposób przygotowania
1.Płaty śledziowe pociąć na nieduże romby (można skropić sokiem z cytryny)
2.Cebule obrać i posiekać na krążki lub piórka.
3.Czosnek obrać i lekko rozgnieść.
4.W słoju układać warstwami porcje śledziowe i cebulę przesypując majerankiem i wkładając miedzy nie rozgniecione ząbki czosnku i ziarna jałowca. Jałowca i majeranku powinno być dużo. Zalać olejem śledzie najlepsze są po kilku dniach. Smacznego! Te śledzie z czasem są coraz smaczniejsze. Do dłuższego przechowywania( w lodówce) nie polecam dodawać cebuli. Tę zawsze można dodać na talerzu. Cebule można wcześniej sparzyć.