Ryby
Żabnica z bobem i sosem cytrynowo-tymiankowym
Składniki
- 500 g filecików z żabnicy
- 300 g bobu
- 200 g patisonów
- 3 ząbki czosnku
- 100 g mąki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- pół cebuli
- 1 łyżka masła
- 70 ml białego, wytrawnego wina
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 300 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujmy sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Cebulę podlej winem, dodaj tymianek, sok z cytryny i odparuj całość kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodaj śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć ogień do minimum, a kiedy po kilku minutach sos zgęstnieje dopraw go solą i pieprzem. Bób ugotuj 3-5 minut w osolonym i posłodzonym wrzątku. Bób odcedź, obierz ze skórki, podduś na 1 łyżce masła i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Patisony pokrój na cienkie plastry, przesmaż do zrumienienia na pozostałym maśle, przypraw solą i pieprzem. Żabnicę dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na oliwie na złoto z obydwu stron. Na talerzu ułóż plastry patisona, następnie bób a na koniec rybę. Całość udekoruj sosem. Jeżeli będziecie mieli problem z zakupem żabnicy polecam do tego dania również dorsza i sandacza.