Przepis
Ryż
Kolorowe risotto
Składniki
- szklanka ryżu
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- Pół słoika marynowanej papryki
- cebula
- ząbek czosnku
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- 30 dag piersi kurczaka
- olej, natka, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać, smażyć 8-10 minut. Marchewki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Podlać 1/2 szklanki bulionu, dusić do miękkości. Pod koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, osaczony groszek i paprykę. Zagotować 2 szklanki bulionu, wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Wymieszać z mięsem i warzywami. Przyprawić, ozdobić natką.