Przepis
Ryż
Ryż zapiekany z jabłkami Macieja Kuronia
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka masła
- 50 g cukru
- 4 jabłka
- ew. 1 łyżka rodzynek, ćwierć łyżeczki cynamonu, kilka
- łyżek cukru, konfitury
Sposób przygotowania
Ryż wrzucamy do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, gdy woda się wchłonie zawijajmy w koc na dwie godziny. Możemy również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka myjemy, obieramy, drylujemy i gotujemy w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełniamy konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę smarujemy masłem. Nakładamy połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykrywamy ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż wkładamy na pół godziny do nagrzanego do 180ºC piekarnika.