X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby

Kalafior zapiekany po żydowsku

Składniki

  • 1 duży kalafior lub dwa małe (razem powyżej 1 kg)
  • 5 jajek
  • 500 g gruszek
  • 500 g pieczarek
  • 500 g papryki
  • 2-3 cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 60 g tartej bułki
  • po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu, sól

Sposób przygotowania

Kalafiory dokładnie płuczemy, dzielimy na różyczki. Gruszki myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na drobne cząstki. Zalewamy kalafiora posolonym wrzątkiem i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy gruszki i gotujemy razem, aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i przecieramy przez sito lub miksujemy z dodatkiem przypraw, tartej bułki i jaj. Osobno przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę i pieczarki myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki czyścimy. Paprykę i pieczarki kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami masę kalafiorową, paprykę, pieczarki, cebulę. Całość przykrywamy warstwą masy kalafiorowej. Wstawiamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 35-45 minut. Przed podaniem posypujemy zapiekankę posiekaną natką pietruszki. Ten przysmak z kuchni żydowskiej podawany jest jako dodatek do mięsa.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również