SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Kalafior zapiekany po żydowsku
Składniki
- 1 duży kalafior lub dwa małe (razem powyżej 1 kg)
- 5 jajek
- 500 g gruszek
- 500 g pieczarek
- 500 g papryki
- 2-3 cebule
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 60 g tartej bułki
- po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu, sól
Sposób przygotowania
Kalafiory dokładnie płuczemy, dzielimy na różyczki. Gruszki myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na drobne cząstki. Zalewamy kalafiora posolonym wrzątkiem i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy gruszki i gotujemy razem, aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i przecieramy przez sito lub miksujemy z dodatkiem przypraw, tartej bułki i jaj. Osobno przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę i pieczarki myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Pieczarki czyścimy. Paprykę i pieczarki kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami masę kalafiorową, paprykę, pieczarki, cebulę. Całość przykrywamy warstwą masy kalafiorowej. Wstawiamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 35-45 minut. Przed podaniem posypujemy zapiekankę posiekaną natką pietruszki. Ten przysmak z kuchni żydowskiej podawany jest jako dodatek do mięsa.