Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Młody bób z masłem
Składniki
- 500 g zielonego młodego bobu
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- ew.: 2 łyżki drobnej tartej bułki, 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Świeży bób możemy zarówno wyłuskać bezpośrednio ze strąków lub też kupić łuskany. Ziarna bobu płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy polane topionym masłem lub masłem z tartą bułką. Dodatkowo możemy bób posypać świeżo zmielonym pieprzem, a do topionego masła dodać ząbek posiekanego czosnku. Podobnie postępujemy ze starszym bobem, ale wtedy gotujemy go trochę dłużej i przed podaniem wyłuskujemy ziarna bobu ze skórki. Namawiam Państwa do przyrządzenia sobie puree z gotowanego i przetartego bobu. Dodajemy do niego odrobinę masła i przyprawy. Takie purée z bobu, może być użyte do przyrządzania kanapek lub jako dodatek do drugiego dania.