Przepis
Sałatki
Sałatka śledziowa z nowalijkami
Składniki
- 500 g śledzia w oleju
- 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 80 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sok z ½ cytryny
- 8 małych młodych ziemniaków, dokładnie wyszorowanych
- 8 drobnych białych szparagów
- 1 garść listków szczawiu, umytych
- 6 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
- 2-3 ogórki małosolne pokrojone w cienkie plastry
- 2 młode marchewki, pokrojone w cienkie plastry
- Sól, pieprz
- oliwa i sok z cytryny do skropienia
- gałązki koperku do dekoracji
Sposób przygotowania
Filety śledziowe opłucz pod zimną wodą. Namocz w mleku, przez 2-3 godziny. Następnie pokrój w cienkie paseczki. Następnie przełóż do miski, dodaj czerwoną cebulę, liść, ziele, oliwę, całość skrop sokiem z cytryny.
Młode ziemniaki zalej wodą i gotuj przez 20 minut do miękkości. Odstaw aż przestygną.
Ze szparagów obetnij końcówki, obierz. Zblanszuj we wrzątku przez 2-3, z dodatkiem łyżki masła.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj delikatnie w misce. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, ozdób koperkiem.