Sałatki
Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą
Botwina zawsze zachwycała mnie kolorem, subtelnym wyglądem i smakiem. Jej pojawienie obwieszczało nadejście wiosny, czyli jednego z moich ulubionych kulinarnych okresów w roku. Najczęściej młode liście wraz z łodygami lądują w zupie tzw. botwince. Ale możemy je bez wątpienia stosować do bardzo wielu przeróżnych dań, na ciepło i na zimno. Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą to jeden z przykładów na kreatywne zastosowanie tego wspaniałego warzywa.
Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 4 jajka na twardo
- 15 truskawek
- 3 ogórki małosolne
- 1 opakowanie szynki dojrzewającej np. prosciutto
- 6 łyżek sosu miodowo – musztardowego, ja sięgam po Roleskiego
- prażone pestki dyni i słonecznika do posypania
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Botwinę umyj pod zimną, bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem, następnie liście i łodyżki cienko posiekaj. Buraczki możesz zostawić na inną okazję lub np. ugotować w skórach i pokroić do sałatki.
Krok 2:
Jajka i truskawki pokrój w ćwiartki. Ogórki małosolne pokrój w plastry. Następnie szynkę dojrzewającą poszarp w rękach na mniejsze kawałki. Wybrałem włoskie prosciutto, bo taki rodzaj szynki miałem w lodówce, ale śmiało możesz sięgnąć po: szwarcwaldzką lub np. jamon serrano.
Krok 3:
Składniki delikatnie wymieszaj w misce. Następnie sałatkę polej sosem miodowo – musztardowym, posyp prażonymi pestkami. Mogą być twoje ulubione, dobrze w tej sałatce smakuje np. słonecznik i dynia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<