X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą

Botwina zawsze zachwycała mnie kolorem, subtelnym wyglądem i smakiem. Jej pojawienie obwieszczało nadejście wiosny, czyli jednego z moich ulubionych kulinarnych okresów w roku. Najczęściej młode liście wraz z łodygami lądują w zupie tzw. botwince. Możemy je jednak stosować do bardzo wielu przeróżnych dań, na ciepło i na zimno. Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą to jeden z przykładów na kreatywne zagospodarowanie tego wspaniałego warzywa.

Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Botwinę umyj pod zimną, bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem, liście i łodyżki cienko posiekaj. Buraczki możesz zostawić na inną okazję lub ugotować w skórach i pokroić do sałatki.

Krok 2:

Jajka i truskawki pokrój w ćwiartki. Ogórki małosolne pokrój w plastry. Szynkę dojrzewającą poszarp w rękach na mniejsze kawałki. Wybrałem włoskie prosciutto, bo taki rodzaj szynki miałem w lodówce, ale śmiało możesz sięgnąć po: szwarcwaldzką lub jamon serrano.

Krok 3:

Składniki delikatnie wymieszaj w misce. Sałatkę polej sosem miodowo – musztardowym, posyp prażonymi pestkami. Mogą być twoje ulubione, dobrze w tej sałatce smakuje słonecznik i dynia. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również