X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą

Botwina zawsze zachwycała mnie kolorem, subtelnym wyglądem i smakiem. Jej pojawienie obwieszczało nadejście wiosny, czyli jednego z moich ulubionych kulinarnych okresów w roku. Najczęściej młode liście wraz z łodygami lądują w zupie tzw. botwince. Ale możemy je bez wątpienia stosować do bardzo wielu przeróżnych dań, na ciepło i na zimno. Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą to jeden z przykładów na kreatywne zastosowanie tego wspaniałego warzywa.

Sałatka z botwiny z jajkiem i szynką dojrzewającą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Botwinę umyj pod zimną, bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem, następnie liście i łodyżki cienko posiekaj. Buraczki możesz zostawić na inną okazję lub np. ugotować w skórach i pokroić do sałatki.

Krok 2:

Jajka i truskawki pokrój w ćwiartki. Ogórki małosolne pokrój w plastry. Następnie szynkę dojrzewającą poszarp w rękach na mniejsze kawałki. Wybrałem włoskie prosciutto, bo taki rodzaj szynki miałem w lodówce, ale śmiało możesz sięgnąć po: szwarcwaldzką lub np. jamon serrano.

Krok 3:

Składniki delikatnie wymieszaj w misce. Następnie sałatkę polej sosem miodowo – musztardowym, posyp prażonymi pestkami. Mogą być twoje ulubione, dobrze w tej sałatce smakuje np. słonecznik i dynia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również