Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka z soczewicy 2
Składniki
- 250 g soczewicy
- 1 cebula, najlepiej czerwona
- 1 czerwona lub żółta papryka
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy lub majonezu
- 100 ml oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Soczewicę moczymy w wodzie przez 2 godziny, a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej nasiona i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w tzw. piórka. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem, łyżką soku z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Zamiast ugotowanej przez nas soczewicy możemy użyć fasolki, fasoli czerwonej, czy soczewicy z puszki. Wtedy musimy odcedzić fasolę lub soczewicę z zalewy i możemy dodatkowo podgrzać ją wraz z przygotowanym sosem. Mieszamy ją z pozostałymi składnikami po przestudzeniu.