Przepis
Sałatki
Sałatka z wątróbką i sosem gruszkowym
Sałatka z wątróbką to przekąska, która udowadnia, że podroby nie muszą być nudne. Wiele osób za nimi nie przepada, natomiast ja jestem ich wielkim orędownikiem. Staram podawać je nawet podczas wyjątkowych okazji i udowadniać, że swoim smakiem i uniwersalnością nie ustępują najlepszemu mięsu. Dzisiaj wątróbkę skomponowałem z sosem sojowym i prażonym sezamem, dzięki temu danie zyska azjatycką nutę. Kompozycji dopełniła kruchą sałata i dressing na bazie owocowej musztardy. Pierwsza recenzja była niezwykle pozytywna. Z wizytą wpadła moja mama i mama Bogusi, obie stwierdziły, że sałatka z wątróbka to prawdziwa petarda.
Sałatka z wątróbką i sosem gruszkowym to wyśmienita przekąska lub samodzielne danie obiadowe. Z pewnością idealna dla miłośników nietypowych smaków.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z sałatkami.
Sałatka z wątróbka sosem gruszkowym – przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki miodu np. wielokwiatowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 sałata np. fryzowana
- 1 czerwona cebula
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżka sezamu
- 2 pomarańcze
- 1 jabłko
Sos:
- 3 łyżki musztardy gruszkowej, ja wybieram Roleskiego
- 70 ml oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z resztek pomarańczy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku umyj oraz przygotuj warzywa i owoce. Pomidorki przekrój pół, sałatę osusz, porwij na mniejsze kawałki. Pomarańcze obierz ze skórki za pomocą noża, wytnij z nich cząstki. Jabłko przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne, pokrój w cienkie półplasterki. Czerwoną cebule obierz z łupin, pokrój w piórka lub krążki. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie w ten sam sposób upraż sezam. Dzięki temu orzechy i sezam będą bardziej chrupiące i zyskają bardziej intensywny smak.Krok 2:
Następnie wątróbkę oczyść z błon i przerostów, podziel na pojedyncze kawałki. Na osobnej patelni, na małym ogniu rozpuść miód i masło. Kiedy zacznie się pienić dodaj wątróbkę, smaż powoli po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj sos sojowy, duś jeszcze około minuty. Na koniec wątróbkę posyp prażonym sezamem.Krok 3:
Następnie przygotuj sos. W misce wymieszaj musztardę gruszkową, sok wyciśnięty z pozostałej pomarańczy. Zacznij wlewać oliwę z oliwek cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Sos dopraw solą i pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Dzięki temu dressing zyska dodatkową kwasowość. Sałatę, warzywa i owoce ułóż na talerzu. Na nie ułóż ciepłą wątróbkę, posyp prażonymi orzechami laskowymi. Na koniec polej dressingiem na bazie musztardy gruszkowej.Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z sałatkami.