X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z wątróbką i sosem gruszkowym

Sałatka z wątróbką to przekąska, która udowadnia, że podroby nie muszą być nudne. Wiele osób za nimi nie przepada, natomiast ja jestem ich wielkim orędownikiem. Staram podawać je nawet podczas wyjątkowych okazji i udowadniać, że swoim smakiem i uniwersalnością nie ustępują najlepszemu mięsu. Dzisiaj wątróbkę skomponowałem z sosem sojowym i prażonym sezamem, dzięki temu danie zyska azjatycką nutę. Kompozycji dopełniła kruchą sałata i dressing na bazie owocowej musztardy. Pierwsza recenzja była niezwykle pozytywna. Z wizytą wpadła moja mama i mama Bogusi, obie stwierdziły, że sałatka z wątróbka to prawdziwa petarda.

Sałatka z wątróbka sosem gruszkowym – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu np. wielokwiatowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 sałata np. fryzowana
  • 1 czerwona cebula
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko
Sos:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku umyj oraz przygotuj warzywa i owoce. Pomidorki przekrój pół, sałatę osusz, porwij na mniejsze kawałki. Pomarańcze obierz ze skórki za pomocą noża, wytnij z nich cząstki. Jabłko przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne, pokrój w cienkie półplasterki. Czerwoną cebule obierz z łupin, pokrój w piórka lub krążki. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie w ten sam sposób upraż sezam. Dzięki temu orzechy i sezam będą bardziej chrupiące i zyskają bardziej intensywny smak.

Krok 2:

Następnie wątróbkę oczyść z błon i przerostów, podziel na pojedyncze kawałki. Na osobnej patelni, na małym ogniu rozpuść miód i masło. Kiedy zacznie się pienić dodaj wątróbkę, smaż powoli po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj sos sojowy, duś jeszcze około minuty. Na koniec wątróbkę posyp prażonym sezamem.

Krok 3:

Następnie przygotuj sos. W misce wymieszaj musztardę gruszkową, sok wyciśnięty z pozostałej pomarańczy. Zacznij wlewać oliwę z oliwek cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Sos dopraw solą i pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Dzięki temu dressing zyska dodatkową kwasowość. Sałatę, warzywa i owoce ułóż na talerzu. Na nie ułóż ciepłą wątróbkę, posyp prażonymi orzechami laskowymi. Na koniec polej dressingiem na bazie musztardy gruszkowej.Sałatka z wątróbką i sosem gruszkowym to wyśmienita przekąska lub samodzielne danie obiadowe. Z pewnością idealna dla miłośników nietypowych smaków.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z sałatkami.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również