Przepis
Słodkości
Sos czekoladowy 2
Składniki
- 50-100 g gorzkiej czekolady
- 3 żółtka
- 70 g cukru
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany 18%
- cukier waniliowy`
- ew. 4 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z połową cukru, kakao i kilkoma łyżkami mleka. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek najpierw wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy, następnie, ciągle ubijając krem, wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko. Podgrzewamy sos na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, gdy trochę zgęstnieje (nie ma się gotować!) odstawiamy garnek z ognia do ostudzenia. Na koniec ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy ją z czekoladowym sosem.