Przepis
Słodkości
Toffi i „krówka”
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- 20 ml spirytusu
- 60 g masła
Sposób przygotowania
Wkładamy puszkę mleka do garnka z wodą, tak żeby woda sięgała do połowy wysokości puszki. Gotujemy około 2 godzin. Po dwóch godzinach otwieramy puszkę i wyjmujemy krówkę. Jeżeli chcemy, żeby była bardziej płynna, gotujemy puszkę krócej, ale jeśli chcemy zrobić cukierki, to musimy gotować ją 2 godziny. Żeby zrobić toffi, ucieramy po ugotowaniu zawartość puszki z masłem oraz spirytusem. Wykładamy na talerz i wyrównujemy warstwę nożem. Po ostygnięciu kroimy zastygniętą masę na kawałki i zawijamy w celofan. Przechowujemy w zamkniętym pudełku.