X

Czego szukasz?

Przepis
Śniadania

Parówki w sosie musztardowym

Składniki

  • 8 parówek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos:

Robimy zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzamy ją winem wymieszanym z musztardą, dodajemy wywar mięsny i przyprawy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Przypominam, że w przypadku zagęszczonych sosów lepiej żebyśmy stali nad sosem i go mieszali niż robili nowy, gdy ten nam się przypali. Parówki podgrzewamy w gorącej wodzie lub na parze i podajemy zalane gorącym sosem. Możemy też pokroić parówki w plasterki i podgrzać je bezpośrednio w przygotowanym sosie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również