Przepis
Śniadania
Parówki w sosie musztardowym
Składniki
- 8 parówek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 125 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos:
Robimy zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzamy ją winem wymieszanym z musztardą, dodajemy wywar mięsny i przyprawy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Przypominam, że w przypadku zagęszczonych sosów lepiej żebyśmy stali nad sosem i go mieszali niż robili nowy, gdy ten nam się przypali. Parówki podgrzewamy w gorącej wodzie lub na parze i podajemy zalane gorącym sosem. Możemy też pokroić parówki w plasterki i podgrzać je bezpośrednio w przygotowanym sosie.