Śniadania
Pasta kanapkowa z kalafiora
Pasta kanapkowa z kalafiora to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie produktów zalegających w lodówce. Zgodnie z filozofią Zero Waste przerabiamy składniki zagrożone zmarnowaniem i przygotowujemy z nich wykwintne danie. Dzisiaj przed zmarnowaniem uratowałem kilkudniowego kalafiora z liśćmi (tak one też są jadalne) oraz czerstwe pieczywo. Całość podkręciłem sosem curry do frytek, bo zgodnie z filozofią Roleskiego „jedz mniej ale smaczniej”, tylko odrobina wystarczy aby nadać niepowtarzalny smak.
Pasta kanapkowa z kalafiora – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1/3 główki kalafiora
- 2 kromki czerstwego pieczywa
- 4 jajka na twardo
- kilka liści kalafiora
- 1/2 pęczka szczypioru „dymki”
- 3 łyżki sosu do frytek curry, ja sięgam po Roleskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego lub np. kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jak widać wszystkie składniki zmieszczą się na jednej desce do krojenia i są ogólnodostępne 🙂
Krok 1:
Umytego kalafiora, czerstwe pieczywo i jajka na twardo pokrój na mniejsze kawałki. Następnoe szczypior i liście kalafiora drobno poszatkuj.
Krok 2:
Wszystkie składniki przełóż do misy malaksera lub do zwyczajnej miski jeśli używasz blendera ręcznego.
Krok 3:
Dodaj sos do frytek curry. Skład pasty możesz dowolnie modyfikować o ulubione przyprawy lub np. inne sosy od Roleskiego.
Krok 4:
Składniki zmiksuj na grudkowatą pastę, lubię kiedy smarowidła mają nieregularną strukturę. Jeśli jednak Ty lubisz żeby pasta była gładka, miksuj chwilkę dłużej. Pasta najlepiej smakuje z świeżym pieczywem np. żytnim chlebem.
Brak pomysłu na smaczne śniadania??? —>TUTAJ<— znajdziesz mnóstwo kulinarnych inspiracji.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Mam takie głupiutkie pytanie 😉 – kalafior ma być surowy czy ugotowany???
Nie ma głupich pytań 🙂
Kalafior ma być surowy 🙂
Pozdrawiam
Kuba