X

Czego szukasz?

Przepis
ŚniadaniaZupy

Zupa mleczna z kluskami kładzionymi

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 jajko
  • 80 ml wody
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy jajo, wodę i sól, wyrabiamy ciasto łyżką lub przy pomocy miksera, mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Do mleka dodajemy łyżkę masła, a gdy się zagotuje kładziemy łyżką kluski na wrzątek. Jeśli mamy trudności z nakładaniem ciasta łyżką, możemy je rozsmarować na deseczce i kroić nożem nad mlekiem równe paseczki Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy zupę do smaku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również