X

Czego szukasz?

Przepis
ŚniadaniaZupy

Zupa mleczna z kluskami kładzionymi

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 jajko
  • 80 ml wody
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy jajo, wodę i sól, wyrabiamy ciasto łyżką lub przy pomocy miksera, mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Do mleka dodajemy łyżkę masła, a gdy się zagotuje kładziemy łyżką kluski na wrzątek. Jeśli mamy trudności z nakładaniem ciasta łyżką, możemy je rozsmarować na deseczce i kroić nożem nad mlekiem równe paseczki Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy zupę do smaku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również