Przepis
Sosy ciepłe
Sos paprykowy
Składniki
- 1 litr pasteryzowanych pomidorów
- 3 strąki "ostrej" papryki pasteryzowanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (może być kamienna)
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Sposób przygotowania
Posiekać oczyszczoną cebulę i czosnek.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobne paski. Zeszklić cebulę czosnek i paprykę na łyżce masła.
Dokładnie wymieszać blenderem z pomidorami, szklanką wina i pozostałymi składnikami. Mieszając doprowadzić do wrzenia, (nie gotować).
Uwaga: Jeżeli sos ma być mniej pikantny użyć mniejszą ilość papryki
Smacznego