Sos paprykowy to aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z różnymi daniami, takimi jak mięsa, makarony czy kanapki. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyca intensywnym smakiem i głębokim kolorem.
Składniki:
5–6 czerwonych papryk
1–2 ostre papryczki chili (w zależności od preferowanej ostrości)
3 cebule
5–10 ząbków czosnku
80 ml oleju roślinnego
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Czosnek obierz. Następnie wszystkie warzywa umieść w dużej blaszce do pieczenia. Dodaj całe papryczki chili i polej olejem. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół z termoobiegiem) przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
Krok 3:
Po upieczeniu usuń szypułki z papryczek chili. Całość przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj słodką wędzoną paprykę i ewentualnie dopraw solą do smaku.
Ten sos paprykowy z pewnością sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów czy kanapek. Można go również przechowywać w słoikach i pasteryzować, aby cieszyć się jego smakiem przez dłuższy czas.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<