X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy zimne

Masło z anchois

Masło z anchois to wykwintny i intensywny w smaku dodatek, który doskonale podkreśla charakter dań rybnych, grillowanych warzyw oraz pieczonych mięs. Połączenie kremowego masła z wyrazistymi anchois tworzy niezwykle aromatyczną kompozycję. Ponadto przygotowanie masła anchois w domu jest szybkie i niezwykle proste.

Masło z anchois – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła

  • 4–5 filecików anchois w oleju

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • opcjonalnie: szczypta świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowanie anchois

Fileciki anchois delikatnie osusz z nadmiaru oleju i drobno posiekaj nożem lub rozgnieć widelcem na pastę.

Krok 2: Łączenie składników

W misce połącz miękkie masło z pastą z anchois oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie jednolita masa.

Krok 3: Doprawianie

Jeśli lubisz, możesz dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu, jednak pamiętaj, że anchois są już naturalnie dość słone.

Krok 4: Formowanie i chłodzenie

Gotowe masło przełóż na folię spożywczą lub papier do pieczenia, uformuj wałek i szczelnie zawiń. Włóż do lodówki na minimum godzinę, aby masło dobrze stężało i aromaty się przegryzły.

Krok 5: Serwowanie

Masło podawaj schłodzone jako dodatek do grillowanych ryb, pieczonych warzyw, steków lub jako smarowidło do chrupiącego pieczywa.

Ciekawostka kulinarna

Anchois, czyli solone i konserwowane sardele, są składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Co ciekawe, mimo swojego intensywnego smaku, anchois potrafią wspaniale wzbogacić potrawy, nadając im głębię umami. W związku z tym masło anchois to idealny sposób na wprowadzenie do kuchni śródziemnomorskiej nuty elegancji i charakteru.

Podsumowanie

Masło anchois to niezwykle aromatyczny, szybki do przygotowania dodatek, który potrafi odmienić smak wielu dań. W związku z tym warto przygotować je samodzielnie, aby cieszyć się jego wyrazistym, naturalnym aromatem. Podsumowując, domowe masło anchois to doskonały wybór dla wszystkich, którzy lubią intensywne, głębokie smaki.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również