X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy zimne

Masło ziołowe

Składniki

200 g masła
pół pęczka pietruszki
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1 łyżka soku z cytryny
ew. 2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zieleninę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, jeżeli chcemy dodać czosnek, to siekamy go i ucieramy z odrobiną soli i soku z cytryny. Dodajemy wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie ucieramy. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zawijamy, najlepiej w pergamin albo folię aluminiową i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem możemy wałeczek masła pokroić w plasterki, lub też zamiast w folii, chłodzić masło w małych kokilkach. Podobnie możemy przygotować masło z innych świeżych ziół, na przykład posiekanej bazylii, czy majeranku, wtedy nie dodajemy soku z cytryny.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Przepraszam, że zaśmiecam wątek,ale czy możesz mi powiedzieć jaki może być powód ,że na dnie słoika( wyparzonego)z masłem klarowanym pojawiła się pleśń. Masło trzymałam w lodówce ok.2 m-cy? Pozdrawiam

Sprawdź również