Składniki
200 g masła
pół pęczka pietruszki
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
1 łyżka soku z cytryny
ew. 2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zieleninę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, jeżeli chcemy dodać czosnek, to siekamy go i ucieramy z odrobiną soli i soku z cytryny. Dodajemy wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie ucieramy. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zawijamy, najlepiej w pergamin albo folię aluminiową i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem możemy wałeczek masła pokroić w plasterki, lub też zamiast w folii, chłodzić masło w małych kokilkach. Podobnie możemy przygotować masło z innych świeżych ziół, na przykład posiekanej bazylii, czy majeranku, wtedy nie dodajemy soku z cytryny.
Przepraszam, że zaśmiecam wątek,ale czy możesz mi powiedzieć jaki może być powód ,że na dnie słoika( wyparzonego)z masłem klarowanym pojawiła się pleśń. Masło trzymałam w lodówce ok.2 m-cy? Pozdrawiam
Elżbieta,
Wcale nie zaśmiecasz wątku, to bardzo istotne pytanie. Czy masło jest kupne, czy sama robiłaś???
Jeżeli kupne, to może być wina producenta. Jeżeli to własna robota to możliwe, że jakaś część wody pozostała w maśle…
Dziękuję za odpowiedź. Masło było kupne” Masło Polskie” niebieskie opakowanie. Pozdrawiam
Nie ma problemu. Myślę zatem, że coś mogło być z masłem nie tak.
Pozdrawiam