Przepis
Sosy zimne
Salsa serowa
Składniki
- 2 serki topione (najlepiej typu cheddar lub inny ostry)
- 1 kubek śmietany 18% (200 g)
- 1 mała cebulka
- papryka czerwona (niewielki kawałek o szerokości ok.
- 1,5 cm)
- 3 papryczki zielone japaleno (marynowana ze słoika)
- 1 czuszka (może być marynowana)
- 1/4 pomidora
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Serek topiony zmiksować ze śmietaną na gładki dosyć gęsty sos. Pokroić w drobniutką kostkę cebulkę, paprykę i japaleno. Czuszkę przekroić i oczywiście z nasion a następnie pokroić drobniutko jak pozostałe składniki. Z pomidora usunąć skórkę i gniazda nasienne. drobno pokroić. Dodać do sosu wraz z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec jedna uwaga: wszystkie dodatki do sosu muszą być naprawdę jak najdrobniej pokrojone. Smacznego!!