X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy ciepłe

Sos Perigueux

Składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru ciemnego
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 80 ml wina słodkiego typu: malaga, madera, tokaj
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 dodatkowa łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyszczamy, płuczemy, kroimy w plasterki i dusimy na łyżce masła. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Mąkę prażymy na rumiano na suchej patelni, dodajemy masło, cały czas mieszając dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i tworzymy sos podstawowy, dolewamy do niego wino, przyprawy oraz uduszone pieczarki z koncentratem. Dokładnie mieszamy. Gotujemy 5 minut i podajemy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również