Przepis
Tarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka z cebuli – Gratinado de cebolla
Składniki
- 300 g cebuli
- 150 g twardego sera (najlepiej w typie „gruyere”)
- 150 g białego chleba
- 2 szklanki wytrawnego, białego wina
- 3 szklanki rosołu (może być z kostki)
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- 50 g masła
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podgrzać masło na dużej patelni i usmażyć ją na złocisty kolor. Posypać mąką, wymieszać, dolać wini rosół, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez minutę. Pokrajać chleb w cienkie kromki i obsuszyć w piekarniku. Ser pokrajać w cienkie plasterki. Ułożyć warstwę chleba na dnie żaroodpornego naczynia, na nim ułożyć warstwę sera, wylać zawartość patelni i wstawić do średnio gorącego piekarnika (175ºC) na 10 minut. Podawać w tym samym naczyniu.