Przepis
Tarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka z pomidorami i mozarellą
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 300 g mozzarelli
- 750 g pomidorów
- 50 g startego żółtego sera
- łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 1 cm włożyć do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Pomidory z mozzarellą pokroić w plastry. Ziemniaki i pomidory układać w wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie, tak by zachodziły na siebie jak dachówki. Posypać solą i pieprzem, obłożyć mozzarellą. Masło stopić, wymieszać z żółtym serem i rozłożyć na zapiekance. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.
Włożyłam ziemniaki do osolonego wrzątku, gotowałam nawet 5 minut. Wyjęłam nadal twarde. Teraz piekę całość już 20 minut, a ziemniaki nadal twarde…
Masz jakieś toporne ziemniaki, bo każde inne ugotują się w 25 minut spokojnie tym bardziej pokrojone w plastry. Może masz zepsuty piekarnik…