Przepis
Warzywa faszerowane
Gołąbki z ryżem i kaszą jęczmienną (potrawa wołyńska)
Składniki
- 800 g ryżu
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo- wieprzowego)
- 3 cebule (duże)
- 2 główki kapusty (średnie) lub jedna większa
- 1 kg kości
- 250 g oleju
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Ryż i kaszę zaparzamy krótko we wrzątku (około 7 minut). Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na kilku łyżkach oleju, mieszamy z surowym mięsem mielonym i ryżem oraz kaszą. Zawijamy w liście kapusty i formujemy gołąbki. Na dno rondla układamy kości i przykrywamy liśćmi kapusty. Układamy przygotowane gołąbki, zalewamy wodą z przyprawą typu Vegeta i olejem. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.