X

Czego szukasz?

Przepis

Dorsz z czosnkowo-cytrynowym sosem alioli

Mistrzostwa świata w piłce nożnej, rozgrywane w tym roku w Brazylii, zbliżają się wielkimi krokami. W związku z tym przedstawiamy Wam przepisy na proste przekąski, idealne na ‚meczowe’ spotkania z przyjaciółmi. Są to dania przygotowywane na grillu, ale do większości z nich wystarczą kuchenka i patelnia.

Jakub Kuroń proponuje przygotowanie smażonych kawałków dorsza w akompaniamencie czosnkowo-cytrynowego sosu alioli. To danie, które możecie przyrządzić zarówno w plenerze – kładąc patelnię na grillu, jak i w domu. Dorsz z alioli to przekąska idealna właściwie na każdą okazję. Polecamy!

Składniki:
-600 g fileta z dorsza
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki wody gazowanej
– 1 jajko
– 4 łyżki oleju
– sól, pieprz

Sos:
-100 ml oliwy extra virgin
-3 ząbki czosnki
-1 cytryna
-sól morska
-pieprz kolorowy

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również