X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku.

Patrząc za okno nie przychodzi mi żadna inna zupa do głowy, no może tylko Lentejas (link ). Zupa gulaszowa to praktycznie danie jednogarnkowe, zwłaszcza z dodatkiem zacierek lub np. drobnego makaronu. Z pewnością naje się nią nawet największy łasuch. Jeśli nie macie wołowiny możecie użyć wieprzowiny (łopatki lub np. karkówki).

Zupa gulaszowa poleca się do przygotowania, zwłaszcza że przepis jest ze zdjęciami krok po kroku. W razie jakichkolwiek pytań proszę komentarz.

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ew. 3 łyżki zacierek lub np. drobnego makaronu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek, następnie cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.

Krok 2:

Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz sól i pieprz.

Krok 3:

Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, następnie wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory, następnie koncentrat pomidorowy.

Krok 4:

Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Na koniec dodaj zacierki lub drobny makaron. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z posiekaną natką pietruszki.

Przedstawiam Wam najlepszy i najprostszy przepis na zupę gulaszową. Sprawdzony w kuchennych bojach z pewnością 1000 razy. To danie często nam towarzyszy, chociażby na otwarciu placu imienia mojego dziadka Jacka Kuronia (link). Zupa gulaszowa to ważna dla naszej rodziny potrawa i opanowaliśmy jej przygotowanie do perfekcji 😊

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Ta zupa to absolutne mistrzostwo świata. Aż trudno uwierzyć że jest tak aromatyczna bez dodatku bulionu, tylko z samych przypraw. Dodałam pół szczypty płatków chili bo gulasz kojarzy mi się z lekko ostrym posmakiem i wyszło super.
    Nie miałam smalcu więc trochę zmieniłam kolejność i zaczęłam od lekkiego wytopienia boczku a dopiero potem dodałam mięso. I dalej jak w przepisie. Zupa jest gęsta mimo że pominęłam celowo makaron czy zacierki. Zupy wyszło 5 dużych porcji więc mam na zapas a odgrzewany makaron w zupie to chyba nie najlepszy pomysł.
    Uważam że nie należy rezygnować z boczku, on nadaje super zupie wyrazisty smak.
    Ta zupa to smak jak z najlepszych restauracji

  2. Znalazłam przepis dziś i zrobiłam na obiad jestem bardzo ciekawa smaku robiłam już kilka panu przepisów i wszystko było pyszne

  3. Bardzo lubię Pańskie przepisy i muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam zupę gulaszową – wyszła pyszna! Przyprawy pasują idealnie. Super przepis 🙂

  4. Super przepis, właśnie skończyłem gotować 🙂 Extra danie na takie temperatury. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Ja żeby była troszkę pikantna dodałem szczyptę chilli w proszku 🙂

  5. Nie pierwszy raz korzystam z przepisów p. Jakuba i ani razu się nie zawiodłam. Dziękuję za tego bloga dla mnie to prawdziwe źródło inspiracji 🙂 Przepisy łatwe, szybkie i bardzo smaczne.
    Zupa gulaszowa wyszła przepyszna! Ja ominęłam dodanie boczku i zacierki/makaronu, a czas gotowania wydłużyłam ponieważ wołowina była wciąż twarda. Zupka idealna na zimowe dni, super pożywna i bardzo rozgrzewająca (dodałam odrobinę ostrej papryki).
    Pozdrawiam

  6. Jutro będzie gotowane na przyjazd gości 🙂 mam pytanie, czy łopatka wołowa nada się?

  7. Właśnie ugotowałam Zupa przepyszna. Nic się nie rozgotowało! Już wiem że będzie często gościć na moim stole, gdyż jest bardzo aromatyczna. Polecam przepis!

  8. Przepis wygląda bardzo apetycznie. Chętnie przyrządzę, jednak jako że nie jem wieprzowiny boczek i smalec odpadają u mnie. Można je zwyczajnie pominąć czy może mogę zastąpić czymś innym?

  9. Siedziałam właśnie i kombninowałam co ugotuję jutro a gulaszowa super, nie mam wołowiny ale jest łopatka.

  10. Po takim czasie gotowania papryki, zostanie z niej sama skurka. (30+10+ok60=100min)

Sprawdź również