Żurek to zupa, która bez wątpienia kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Przyznam szczerze, że często to pierwszy i ostatni raz kiedy mam okazję ją zjeść w roku. A bardzo lubię! Dlatego żurek świąteczny musi być najwyższych lotów. Z własnego zakwasu, z domową kiełbasą i w domowym chlebie. Poniżej przepis na Żurek Kuroniów.
Żurek Kuroniów
Składniki:
- 1,5 l wywaru lub np. wody
- 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
- 250 g boczku wędzonego
- 500 g ziemniaków
- 2-3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 2 nieduże cebule
- 1 łyżka majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub np. ze słoika)
- 500 ml zakwasu na żur (gotowy lub np. własnej roboty)
- 125 ml śmietany 30%
- sól
- 4 ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie:
Krok 1:
Bez wątpienia najlepiej do Wielkanocnego żurku przygotować domową białą kiełbasę oraz żytni zakwas własnej roboty.
Krok 2:
Wodę zagotuj i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 20-30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij, ostudź.
Krok 3:
Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków.
Krok 4:
Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzany olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i majeranek.
Krok 5:
Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę. Doprowadź do lekkiego „mrugania”. Udekoruj jajkiem na twardo.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<