X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Żurek Kuroniów

Żurek to zupa, która bez wątpienia kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Przyznam szczerze, że często to pierwszy i ostatni raz kiedy mam okazję ją zjeść w roku. A bardzo lubię! Dlatego żurek świąteczny musi być najwyższych lotów. Z własnego zakwasu, z domową kiełbasą i w domowym chlebie. Poniżej przepis na Żurek Kuroniów. 

Żurek Kuroniów

Składniki:

  • 1,5 l wywaru lub np. wody
  • 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 2 nieduże cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub np. ze słoika)
  • 500 ml zakwasu na żur (gotowy lub np. własnej roboty)
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie:

Krok 1:

Bez wątpienia najlepiej do Wielkanocnego żurku przygotować domową białą kiełbasę oraz żytni zakwas własnej roboty.

Krok 2:

Wodę zagotuj  i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 20-30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij, ostudź.

Krok 3:

Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków.

Krok 4:

Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzany olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i majeranek.

Krok 5:

Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę. Doprowadź do lekkiego „mrugania”. Udekoruj jajkiem na twardo.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram

Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również