X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Żurek Kuroniów

Składniki

  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 nieduże cebule
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub ze słoika)
  • 500 ml zakwasu na żur (gotowy lub własnej roboty)
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania

Najlepiej do Wielkanocnego żurku przygotować domową białą kiełbasę oraz żytni zakwas własnej roboty.   Wodę zagotuj  i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 20-30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij, ostudź.   Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków.   Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzany olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i majeranek.   Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę. Doprowadź do lekkiego „mrugania”. Udekoruj jajkiem na twardo.  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również