Wieprzowina
Kapusta z żeberkami
Składniki
6 wieprzowych żeberek
1 mała główka włoskiej kapusty
2 cebule
1 szkl. rosołu
6 łyżek masła
3 łyżki oleju
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Żeberka opłukać i osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem . Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju, podsmażyć, żeberka na złoty kolor. Po 10 min. posmarować miodem. Cebulę, pokroić na cząstki Drobno poszatkować kapustę. Rozgrzać w dużym garnku lub w brytfance 5 łyżek tłuszczu, zeszklić cebulę. Włożyć poszatkowaną kapustę, wlać 0.5 szkl. wody. Posypać kapustę solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu 10 min., mieszać w trakcie gotowania. Wlać do żeberek szklankę rosołu, zagotować. Zagęścić sos ze smażenia mąką. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami musztardy. Wyjąć żeberka na kapustę. Podawać z ziemniakami.