Składniki
- 1 głowa cielęca
- 1 głowa wieprzowa
- 750 g kaszy jęczmiennej
- 300 g tartej bułki
- 5 jaj
- 3-4 cebule
- 2-3 suszone grzyby
- 100 g soli
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka pieprzu
- ew. 250 ml krwi wieprzowej
Sposób przygotowania
Podaję Państwu przepis na dość popularną kaszankę, znaną na polskich wsiach w trochę różnych wersjach „kaszanych”, tj.: z kasza jęczmienną, czy gryczaną, którą można przyrządzić bez osłonek z jelita. Zamiast głów możemy użyć różnych skrawków mięsa lub podrobów. W tym przypadku obie głowy gotujemy, aż do miękkości, wybieramy po ostudzeniu całe mięso i mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i smażymy, aż się zeszkli, po czym również mielimy. Na wywarze z głów gotujemy kaszę na sypko. Do miski wkładamy zmielone mięso, cebulę, kaszę, pokruszone, suszone grzyby, przyprawy, połowę tartej bułki i jaja. Wyrabiamy masę. Foremki smarujemy cienko tłuszczem, najlepiej smalcem, obsypujemy reszta tartej bułki i nakładamy do nich wyrobiona masę. Zapiekamy w temperaturze 160ºC przez 45 minut. Studzimy, przechowujemy w chłodnym miejscu. W trakcie wyrabiania masy możemy dodać szklankę krwi wieprzowej.