Przepis
Wieprzowina
Medaliony w sosie cebulowym
Składniki
- 600 g polędwiczek (grubszych części)
- 3 cebule
- po 150 ml piwa jasnego i wywaru może być z kostki)
- pół łyżki miodu
- 2 goździki
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry o grubości 3 cm i lekko rozbijamy ręką. Do moździerza wrzucamy goździki i kilka ziaren pieprzu, tłuczemy. Oprószamy mięso goździkami, solą i pieprzem, odstawiamy. Obraną cebule kroimy w cienkie pół plasterki. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju około 5 minut. Dodajemy cebulę i smażymy dalsze 5 minut. Dolewamy wywar drobiowy i piwo, dodajemy miód i posiekany czosnek, dusimy pod przykryciem 10–15 minut. Medaliony wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, a sos, jeśli jest zbyt rzadki, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanymi warzywami i kluskami lub ziemniakami z wody.