Wieprzowina
Polędwiczki wieprzowe w sosie estragonowym lub bazyliowym
Składniki
- 6 polędwiczek wieprzowych
- oliwa
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
sos estragonowy:
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 żółtka
- 3 łyżki musztardy estragonowej (lub dijon)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 gałązki świeżego estragonu ( lub 1łyżeczka suszonego)
- 4 korniszony
- oliwa
- 2 łyżeczki kaparów
sos bazyliowy:
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazyli,
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania
Polędwiczki chwilę smażyć na oliwie z masłem z każdej strony,dodać rozgnieciony czosnek. Posypać solą i zmielonym pieprzem. Odstawić i trzymać w cieple. Sos estragonowy: Do pozostałego po smażeniu polędwiczek tłuszczu dodać białe wino i 2 łyżki gorącej wody,wymieszać i gotować 2 minuty.Musztardę,śmietanę i żółtka ubić trzepaczką,wlać na patelnię i dalej ubijać,aż do otrzymania jednolitego sosu.Dodać posiekane korniszony,estragon i kapary.Gotować jeszcze na małym ogniu,około 3 minuty. Sos bazyliowy: Posiekaną bazylię wymieszać z masłem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. W garnuszku rozpuścić resztę masła wsypać mąkę,rozmieszać aby się zrumieniło.Wlać powoli bulion ciągle mieszając.Do sosu dodawać po kawałeczku masła z bazylią( z lodówki) i mieszać.Dodać śmietanę,doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba sokiem z cytryny.