Wieprzowina
Pulpety wieprzowe w sosie chrzanowym
Składniki
- 750 g mielonego mięsa
- 1 bułka
- 150 ml mleka
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 250 ml śmietany
- kilka łyżek świeżo utartego chrzanu
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Cebule kroimy w drobna kostkę. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Mieszamy mielone mięso, bułkę, jajo, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną na łyżce oleju cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zagotowujemy niedużą ilość osolonej wody. Z masy formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy je stopniowo do wrzątku. Gdy woda zacznie znowu wrzeć gotujemy klopsy 3 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następną porcję. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy jedną łyżkę maki pszennej i jedną ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę. Odstawiamy rondelek i doprawiamy sos, dodając do niego sól, cukier, trochę soku z cytryny oraz utarty chrzan. Pulpety możemy podawać z makaronem, ryżem, kaszą albo z ziemniakami i surówką z marchwi. Jeżeli chcemy możemy nadziewać Pulpety w trakcie formowania ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami.