Wieprzowina
Schab duszony z portabello
Składniki
- 4 kotlety schabowe (cięte na grubość około 3 cm)
- 1/4 kg średnich grzybków portabello
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki czerwonego winnego octu
- 1/2 szklanki czystego warzywnego bulionu
- 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Sporządzić marynatę: wymieszać 2 łyżki oliwy z octem, winem i pietruszką. Zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć mięso z lodówki na około godzinę przed obróbką cieplną aby doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oliwy z masłem i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Mięso wyjąć z patelni i odłożyć na bok. Cebulę oczyścić, pokrajać w półtalarki, czosnek drobno posiekać, grzyby pokrajać w plasterki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i podsmażyć. Mąkę wymieszać z papryką i opruszyć grzyby z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Pozostałą marynatę wymieszać z bulionem i podlać grzyby. Włożyć kotlety i dusić podlewając marynatą z bulionem, aż do zredukowania płynu i zgęstnienia sosu. Można podawać z ziemniaczkami oprószonymi zieleniną i młodą kapustą z masełkiem. Smacznego