Przepis
Szaszłyki z mielonego mięsa z dipem musztardowym to wspaniała alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Inspiracją są oczywiście kofty, czyli danie które występuje w wielu krajach m. in. Grecji, Turcji czy Bułgarii. Czasami zmienia nazwę na kebabczety, kefta, kebab lub rodzaj mięsa z którego jest wykonany. Występuje na bazie wołowiny, innym wieprzowiny lub na bazie mięsa mieszanego.
Szaszłyki z mielonego mięsa z dipem musztardowym
Składniki:
Szaszłyki:
- 400 g mielonej wieprzowiny np. z szynki lub łopatki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy, ja użyłem Jerozolimskiej
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, czarny pieprz
Dip:
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 żółtko
- 50 ml oleju roślinnego
- sól, pieprz
Dobry wieczór,
Mam pytanie czy można ta propozycja nadaje się do zrobienia na grillu ?
Pozdrawiam.
Katarzyna,
Jak najbardziej szaszłyki z mielonego mięsa to taki rodzaj kofty. Idealny na grilla 🙂
Panie Jakubie!!!! Kolejny trafiony obiad!!!!! Moje chłopaki są zachwyceni!!!!! Dziękuję za świetne przepisy, przez kwarantannę skończyły się pomysły na obiady a dzięki temu blogowi już nie mam problemu z obiadami!!!! Wielkie dzięki pozdrawiam gorąco 🙂