X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Szaszłyki z mielonego mięsa z dipem musztardowym

Szaszłyki z mielonego mięsa z dipem musztardowym to wspaniała alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Inspiracją są oczywiście kofty, czyli danie które występuje w wielu krajach m. in. Grecji, Turcji czy Bułgarii. Czasami zmienia nazwę na kebabczety, kefta, kebab lub rodzaj mięsa z którego jest wykonany. Występuje na bazie wołowiny, innym wieprzowiny lub na bazie mięsa mieszanego.

Szaszłyki z mielonego mięsa z dipem musztardowym

Składniki:

Szaszłyki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny np. z szynki lub łopatki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy, ja użyłem Jerozolimskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, czarny pieprz

Dip:

  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 żółtko
  • 50 ml oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki:

Krok 1:

Mięso przełóż do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki szaszłyków. Wymieszaj dokładnie, wyrób rękoma do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2:

Natłuszczonymi olejem dłońmi nadziewaj przyprawione mięso na szpadki lub patyki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na blasze do pieczenia. Zapiekaj 210° z termoobiegiem przez 15-20 minut.

Krok 3:

W czasie pieczenia szaszłyków przygotuj dip musztardowy: W osobnej misce wymieszaj musztardę, miód i żółtko. Powoli  zacznij wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Moje dziewczyny przepadają za tymi szaszłykami. Naszym ulubionym dodatkiem są pieczone, lub grillowane warzywa.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również