Przepis
Wieprzowina
Tigania (z sosem)
Składniki
- 1 kg karkówki
- 2-3 papryki
- 2 kostki sera Feta (ok.400 g)
- 0,5 l białego wina
- cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 5-7 g oregano
- sól, pieprz
- papryka chili
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić, wrzucić na olej, zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę gulaszową mięso, dusić na małym ogniu ok 30 min. W międzyczasie paprykę umyć, pokroić w paski (najlepsza jest różnokolorowa) wzdłuż. Dodajemy sól, pieprz, oregano, chili (ostrożnie !), pokrojoną paprykę, ser Feta i zalewamy winem. Ser rozdrabniamy w rękach. Całość dusimy ok 30 min od czasu do czasu mieszając. Po 15 min można spróbować-jak ktoś lubi pikantnie-doprawić. Z sera i wina zrobi się pyszny sos- nie czuć smaku wina- można podawać dzieciom. Smacznego.